Kilencvenöt éves lenne a XX. század gólkirálya

2017-01-15

 Kilencvenöt éve, 1922. január 16-án, Budapesten látta meg a napvilágot minden idők egyik legnagyszerűbb góllövője, Deák Ferenc. A zseniális gólvágó hagyatéka Felcsúton, a Puskás Intézetben található.

Ki minden idők leghatékonyabb gólkirálya? Kinek a nevéhez fűződik mindmáig a legjobb gól/perc mutató a labdarúgó-bajnokságokban és a válogatottban? Korunk szurkolója kapásból Cristiano Ronaldo, Lionel Messi vagy esetleg a brazil Ronaldo nevét vágná rá ezekre a kérdésekre, ám a válasz Magyarországon keresendő: a megfejtés az 1940-50-es évek legjobb magyar centere, a mindenki által csak „Bamba” néven ismert Deák Ferenc.

„Még Lőrincen neveztek el így, mert jó szokásom szerint a középkör táján, a felezővonalnál helyezkedtem el, látszólag úgy, mintha semmi dolgom nem lenne ott. Bambultam, de amikor jött a labda, mindig gyorsan és váratlanul mozdultam meg. Hiába, támadni és gólt lőni, ez a legszebb a futballban! Még ilyen bambásan is...” – idézte fel később az elsőre nem túl hízelgőnek tűnő becenév eredetét az egykori gólzsák. Beszámolójából kiderül, hogy a „hamis kilences” szerepköre sem a 2000-es évek találmánya…

 


Deák 1922. január 16-án született Budapesten, és a Szentlőrinci AC (SZAC) együttesében 1940-ben kezdte pályafutását, ahol hét évig szerepelt. 1947-ben az FTC, majd három évvel később a Bp. Dózsa együtteséhez igazolt, játékoskarrierjének utolsó éveit a VM Egyetértésnél, a Bp. Spartacusnál, illetve a Siófoknál töltötte.


Ha a negyvenes években létezett volna az aranycipő, háromszor is Deák Ferenc kapta volna: minden idők leggólérzékenyebb futballistájánál az 1945–46-os, az 1946–47-es és 1948–49-es szezonban sem szerzett senki több gólt Európában. 1945–46-ban 34 mérkőzésen 66 találatot jegyzett, ami a mai napig világrekord. Fantasztikus teljesítményének elismeréseképpen 1997-ben Münchenben megkapta az „évszázad gólkirálya” címet.


Deák a válogatottban is ipari mennyiségben termelte a gólokat. Noha mindössze 20-szor ölthette magára a nemzeti mezt, fellépésein nem tétlenkedett, 29-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját – mérkőzés/gól viszonylatban ez is világcsúcs. Mert Deák Ferenc a kapu előtt egyáltalán nem volt bamba.

További hírek