120 éves a Nemzeti Sport

2023-03-15

1903. március 15-én jelent meg a sportlap első száma.

120 éves Nemzeti Sport alapítója Fodor Károly műegyetemi vívómester volt. Az újság első fő-, illetve felelős szerkesztője dr. Nagy Béla volt, aki Fodor vívótermének alkalmi szerkesztőséggé alakított szobájában állította össze a lap első számait, amelyek eredetileg hétvégenként jelentek meg.  A példányokat a Légrády testvérek könyvnyomdája állította elő.

A Nemzeti Sport 1908. évi 27. száma. (Fotó: Puskás Intézet)

A Nemzeti Sport történetének első korszaka 1912-ben zárult le, amikor az első világháborús éveket is magába foglaló szünet állt be a lap történetében 1919-ig. Ekkor először Képes Sport címmel, majd a második számtól ismét Nemzeti Sport néven újra indult a lap. Vadas Gyula főszerkesztő irányításával 1923-ban napilappá vált az újság, s hetente ötször jelent meg.

Az 1926. november 15-i Nemzeti Sport, amely beszámol a magyar labdarúgó-válogatott Svédország elleni sikeréről.

A II. világháború végén, 1945-ben kezdődött a Nemzeti Sport történetének harmadik korszaka. Az újság 1945. április 24-étől Népsport néven jelent meg és négy és fél évtizeden át ez is maradt a sportlap neve – leszámítva az 1956-os forradalmat követő néhány hónapot, amikor csak Sport volt a címe. Az első főszerkesztőségben ott volt Barcs Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) később elnöke, valamint Gallowich Tibor, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A Népsport a magyarországi kommunista államberendezkedés kívánságainak megfelelően tükrözte a második világégés utáni társadalmi és politikai változásokat. Például a szabadságharc leverése után a külföldön maradt és „disszidensnek” kikiáltott Puskás Ferenc nevét le sem írta az 1960-as Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntőt követően, ahol a magyar zseni négy góljával 7–3-ra győzött a Real Madrid. A szenzációs produkcióról csupán napokkal később, egy kiscikkben, a legendás tízesnek csak a családnevét leírva számolt be a lap.

A kommunizmus miatt Népsportra keresztelt újság legismertebb címlapja. (Fotó: Puskás Intézet)

A Rendszerváltás után végül visszakapta a nevét a Nemzeti Sport, amelynek 2016 óta a Puskás-ügyek nagykövete Szöllősi György a főszerkesztője.

Puskás Ferenc halálának másnapján megjelent Nemzeti Sport. (Fotó: Puskás Intézet)

A Nemzeti Sportnak rendszeres olvasója volt Puskás Ferenc is. A legendás labdarúgó szerepelt az újság címlapján és 1991-es hazatérése után többször nyilatkozott a lapnak. A beteg Puskás Ferenc mindennap megkapta a Nemzeti Sportot a Kútvölgyi Kórházban, ahol felesége, Erzsébet asszony és ápolói olvastak fel az újságot az Aranycsapat klasszisának.

(A borítóképen az idős Puskás Ferenc olvassa a Nemzeti Sportot.)

További hírek