30 éve távozott kiváló játékvezetőnk

2023-11-02

1993-ban hunyt el világhírű sípmesterünk, Gere Gyula, akire páratlan relikviáival emlékezünk.

Gere Gyula 1920. március 26-án Rákospalotán született. A kiváló játékvezető eredetileg a Magyar Nemzeti Bank banktisztviselőjeként dolgozott. A futball iránti rajongása miatt huszonhét évesen, 1947-ben tette le a játékvezetői vizsgát, majd végigjárva a ranglétrát 1955-ben vezette első mérkőzését a magyar élvonalban.

Gere Gyula magyarországi játékvezetői felvarrója. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Gere Gyula Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felvarrója. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

A statisztikák szerint 116 NB I-es találkozón fújta a sípot, valamint ő fújt a sípjába a Népstadionban, amikor 1967. április 4-én a magyar kupa-döntőben a Rába ETO és a Ferencvárosi TC 1–1-re végzett egymással. Gere Gyula igazi hírnevet mégis a nemzetközi porondon szerzett magának.

Gere Gyula ajándéka, amelyet az 1964-es Borussia Dortmund – FC Internazionale (2–2) BEK-elődöntő emlékére kapott a német csapattól. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Kiemelkedő eseménynek számított a karrierjében, hogy 1964. április 15-én ő dirigálhatott a Borussia Dortmund–FC Internazionale (2–2) Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) elődöntőben.

Gere Gyula a San Siróban az FC Internazionale–CA Independiente (2–0) Világkupa–döntő második mérkőzésén. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Az 1964-es FC Internazionale–CA Independiente (2–0) Világkupa-döntő második mérkőzésének dedikált meccslabdája. (Fotó: Puskás IntézetGere-hagyaték)

Gere Gyula az 1964-es Világkupa-döntő második mérkőzésének a meccslabdájával. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

1964. szeptember 23-án az FC Internazionale–CA Independiente (2–0) Világkupa–döntő második felvonásán felügyelte a játékmenetet, több mint ötvenezer néző előtt a San Siróban. Gere Gyula pályafutása során összesen 50 nemzetközi klubmérkőzést és 8 válogatott találkozót vezetett.

Gere Gyula játékvezetői sípja. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Az aktív játékvezetői karrierjét követően sem szakított a szenvedélyével: húsz évig dolgozott a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) JB Oktatási Bizottságában. Gere Gyula 73 esztendősen hunyt el. harminc éve, 1993. október 25-én Budapesten. A haláláról a Nemzeti Sport november 2-án számolt be. Gere Gyula a Rákospalotai köztemetőben nyugszik, hagyatékát 2017 óta a Puskás Intézet őrzi.

Gere Gyula útlevele. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

(A borítóképen Gere Gyula /középen, mellette Puskás Ferenc/ az 1956. április 22-i Bp.Honvéd, Bp. Kinizsi vegyes – Botafogo 6–2 mérkőzésen.)

További hírek