A Fradi és Európa

2021-08-23

A Ferencvárosi TC ma este története során harmadszorra juthat a Bajnokok Ligája-csoportkörbe. A Young Boys elleni visszavágó előtt felidézzük a zöld-fehérek emlékezetes nemzetközi kupaszerepléseit.

Az FTC a legnagyobb nemzetközi sikereit a Vásárvárosok Kupájában (mai Európa-liga elődje) érte el. A zöld-fehérek az 1962–1963-as sorozatban elődöntőig jutottak, az 1964–1965-ös kiírást megnyerték, az 1967–1968-as szezonban döntőig meneteltek. Ezután a sorozatot UEFA-kupára keresztelték át, az FTC az új kiírás első lebonyolításában a legjobb négy közé jutott, ahol az angol Wolverhampton Wanderers 4–3-as összesítéssel jutott a döntőbe.

Mátrai Sándor kicsinyített Vásárvárosok Kupája (Puskás Intézet)

A klub – az azóta már megszűnt – Kupagyőztesek Európa-kupájában is játszott döntőt. A kilencedik kerületi gárda az 1974–1975 szezonban a Cardiff Cityt, a Liverpoolt, a Malmöt, és a Crvena Zvezdát kiejtve jutott a fináléba. A döntőben végül a Dinamo Kijev 3–0-ra győzött a magyar csapat ellen.

Mátrai Sándor 1963-as bajnoki aranyérme (Puskás Intézet)

Az 1962–1963-as idényben elhódított bajnoki címmel a fővárosi együttes először indulhatott a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (a mai Bajnokok Ligája elődje). Az első megmérettetés során a zöld-fehérek alul maradtak a Galatasaray csapatával szemben – a törökök 4–2-es összesítéssel búcsúztatták az FTC-t. A gárda legjobb szereplése a legrangosabb európai kupasorozatban az 1965–1966-os szezonban volt, ekkor a negyeddöntőig jutott. A legjobb nyolc között az Internazionale (1–5) állította meg. A Fradi összesen hat alkalommal indulhatott a BEK-ben.

A Leeds United–Ferencváros BEK-mérkőzés hivatalos műsorfüzete (Puskás Intézet)

A legrangosabb európai klubtorna az 1992–1993-as szezonban nevezték át Bajnokok Ligájára, s ezzel együtt a sorozat lebonyolítása is átalakult. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bevezette a csoportküzdelmeket, amelyet azóta is használnak. Az FTC a BL-főtáblára, azaz a csoportkörbe kétszer jutott be: az 1995–1996-os kiírásban, illetve az 2020–2021-es évadban.

Az 1995-ös FTC–Real Madrid BL-mérkőzés hivatalos műsorfüzete (Puskás Intézet)

A zöld-fehérek az első alkalom során a selejtezőben az Anderlechtet kiütve kerültek a csoportkörbe, ahol a címvédő Ajax Amszterdam (16 pont), és a Real Madrid (10 pont) mögött 5 ponttal a harmadik helyen végeztek. A Grasshopperst 3–0-ra verték idegenben, míg az Üllői úton 3–3-as döntetlen játszottak a svájci együttessel. A legnagyobb siker mégis a Real Madrid ellen – Budapesten – elért 1–1-es döntetlen volt.

Az FTC 1995–1996-os csapata (Puskás Intézet)

Tavaly a svéd Djurgardens IF, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb és a norvég Molde együttesein keresztül vezetett az út a csoportkörbe. A „zöld sasok” a kvartettben a Juventus (15 pont), a Barcelona (15 pont), és Dinamo Kijev (4 pont) mögött a negyedik helyen zártak.

Az FTC ma este története során harmadszorra juthat BL-csoportkörbe, ha két góllal legyőzi a svájci Young Boys-t. Az első találkozón a berniek 3–2-re nyertek.

Frissítés: A Ferencvárosi TC 3–2-es vereséget szenvedett a budapesti visszavágón, így az Európa-liga csoportkörében szerepelhet.

További hírek