A II. világháború árnyékában

2023-08-05

Zsengellér Gyula 78 éve lett pályafutása során ötödször – s egyben utoljára – az NB I gólkirálya.

A II. világháború borzalmai miatt a labdarúgó NB I 1944–1945-ös félbeszakadt. Helyette az 1945 márciusában újjáalakult Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a második világégés utáni első bajnokságot kizárólag budapesti és budapest-környéki csapatokkal bonyolította le. (Visszatért a megszűnésre kényszerített MTK is az élvonal küzdelmeibe.) A bajnokság május elejétől augusztus elejéig tartott. Az utolsó forduló mérkőzéseit 1945. augusztus 5-én rendezték – kivéve a Csepel – Nemzeti SC összecsapást. A 22. körben a már biztosan bajnok Újpest a MAVÁG SK-t fogadta. A találkozó igazi tétje az volt, hogy ki lesz az NB I gólkirálya, az Újpestből Szusza Ferenc vagy Zsengellér Gyula, esetleg a csepeli Keszthelyi Mihály. A záró fordulóban az újpestiek gólfesztivált csináltak, s 12–3-ra kiütötték a vendégcsapatot. Szusza Ferenc hiába szerzett mesterhármast, Zsengellér négy gólig jutott, így 36 találattal a világbajnoki ezüstérmes játékos lett az NB I gólkirálya pályafutása során ötödször – s egyben utoljára. Zsengellér mögött a második helyen holtversenyben 35-35 góllal Keszthelyi és Szusza végzett. Zsengellér az 1945-ös szezonban négyszer szerzett négy gólt egy meccsen, az augusztus 5-i páratlan teljesítménye előtt egy nappal az Újpest szintén a MAVÁG együttesével játszott. Augusztus 4-én a lila-fehérek 7–0-ra győztek és Zsengellér ugyancsak négy alkalommal bosszantotta az ellenfél szurkolóit Kőbányai úti pályán.

Érdekesség még, hogy Szusza Ferenc, aki 462 bajnokin 393 találatot ért el az NB I-ben, s ezzel a magyar élvonal legeredményesebb labdarúgója, sosem volt NB I-es gólkirály. Zsengellér Gyula remeklése után 18 esztendő kellett várni az újabb újpesti gólkirályságra. 60 évvel ezelőtt, az 1962–1963-as szezonban – karrierje során először – Bene Ferenc 23 találattal vált az első osztály gólkirályává.

NB I, 22. forduló, 1945. augusztus 5.

Újpest, UTE stadion, 4500 nézo, v.: Lázár Ferenc

Újpesti TE – MAVÁG SK 12–3 (5–1)

Újpest: Tóth György – Balogh Sándor, Laborcz Lajos, Kirádi Ervin, Szűcs Sándor, Várnai Lajos, Suhai István, Szusza Ferenc, Zsengellér Gyula, Sárdi Imre, Nyers István. Vezetőedző: Takács Géza

MAVÁG: Sziklai Ferenc – Adorján Károly, Györkös László, Konarik József, Kemény Sándor, Hochstein Ferenc, Ruff István, Muszka István, Kántor György, Pilcsik Tibor, Závodi János. Vezetőedző: Kárpáti Pál

Gólszerzők: Szusza (5., 30., 73.), Zsengellér (8., 31., 57., 61.), Sárdi (29.), Suhai (48.), Nyers (52., 53.), Szűcs (68.), ill. Závodi (14., 84., 86.)

(A borítóképen az újpesti gólkirályok: Bene Ferenc és Zsengellér Gyula a Megyeri úti stadionban, fotó: Bene-hagyaték.)

További hírek