A Magyar Labdarúgás Napja

2017-11-24

Hatvannégy éve, 1953. november 25-én, Londonban, a Wembley Stadion gyepszőnyegén megtörtént a csoda. A Puskás Ferenc vezette Aranycsapat 6-3-ra legyőzte otthonában a hazai pályán akkor már kilencven éve veretlen angol válogatottat. 

Az „Évszázad mérkőzése” emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban, a negyvenéves évfordulón, november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

2012-ben a Puskás Intézet büszkén mutatta be a birtokába került Sebes Gusztáv-hagyaték egy pótolhatatlan tárgyát, mely az Aranycsapat szövetségi kapitányának jegyzetfüzete volt, „A londoni mérkőzés taktikai terve” címmel. Abban az időben, mikor az ellenfelek feltérképezése még közel sem volt megszokott, Sebes részletesen írta le az ellenfél játékosainak szokásait, technikai- és taktikai tudását. Az angol-magyar előtt egy hónappal, 1953 októberében Sebes személyesen tekintette meg az Anglia–Európa-válogatott mérkőzést, ottani tapasztalatait jegyzetelte le aprólékosan, mindenre kiterjedően ebben a naplóban.

Most, öt évvel később, a korábbi Sebes-naplóhoz hasonlóan, újabb két Sebes Gusztáv által írt jegyzetfüzetet szeretnénk bemutatni, melyek nemrég kerültek a Puskás Intézet birtokába.
Az első, vékony füzetecske egyrészt francia-német-magyar szótárként funkcionál, másrészt a futballhoz elengedhetetlen, precízen kidolgozott tornagyakorlatok részletes leírását mutatja be, rajzokkal illusztrálva. Amit ma már természetesnek gondolunk, nyújtás, bemelegítés, a testünk felkészítése az adott sporttevékenységre, közel hetven évvel ezelőtt egyáltalán nem volt olyan megszokott.

A másik füzet már nagyobb terjedelmű, és témáját tekintve a 6-3-as mérkőzéshez hasonlóan fontos futballtörténeti eseményt mutat be, mégpedig az 1954-es világbajnokságot megelőző féléves időszakot.

Sebes Gusztáv, a szövetségi kapitányi munkája mellett 1947-től a magyar labdarúgó edzőtestület elnökeként, 1948-tól a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként, 1954-től pedig az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) alelnökeként is tevékenykedett. Jegyzeteiben az 1954  januári bécsi és milánói, majd a kairói utazását írja le, ahol tárgyalásokat folytatott a magyar bajnokságban szereplő csapatok edzőmeccseiről, illetve a magyar labdarúgó válogatott külföldi mérkőzéseinek időpontjairól, szem előtt tartva természetesen a közelgő svájci világbajnokságot.

„Kolischt (az Osztrák Szövetség munkatársa – a szerk.) megkértem, hívja fel Rappenwelt osztrák játékost ki jelenleg a svájci csapat technikai vezetője, hogy a V.B. előtt játszhassunk 2-3 mérkőzést Svájcban, mivel az előkészületek megkívánják, hogy 10-12 nappal előbb menjünk ki.”

Olaszországba érkezvén részt vett az Olaszország – Egyiptom mérkőzésen, melyen a leendő februári észak-afrikai ellenfelünket nézte meg: „24-én: Megnéztem az Olasz – Egyiptom mérkőzést. Igen hideg 8-10 fok északi szeles, hófúvásos időben. Az olaszok kirendeltek másfél órával előbb, hogy nem bírok autóval menni ¼ 2-kor már kint voltam, persze a díszpáholyban egyedül ültem, 10 perccel a mérkőzés kezdete előtt jöttek. A mérkőzést simán 5:1 (1:1) Olaszok nyerték, a dermedtségtől nehezen mozgó Egyiptomiak ellen.”

Olaszországból, a világbajnokság helyszínére, Svájcba utazott. Itteni naplóbejegyzéseiben a már korábbi füzetéből tapasztalt részletességgel ír:„25-én: 0 óra 37-kor tehát a vacsoráról elutaztam Bernbe, amit előre megbeszéltem a berni követséggel, mivel eszembe jutott, hogy a VB-re még nincs szállásunk, nem ismerjük a pályákat. Kicsit zavarba voltam mert a hálókocsi jegyem 27-re szólt, a svájci vízumom pedig 24 órás átutazásra, megszakítás nélkül 27 v 28-ra. A jegyet elintéztem 700 líra ráfizetéssel a vízum kérdésben a követséget felkértem, beszéljenek a Svájci Labdarúgó Szövetséggel.”

Sebes másnap, Bázellban találkozott a Svájci Szövetség elnökével. Itt tudta meg a világbajnokság pontos helyszíneit (Zürich, Bázel, Bern, Lausanne), így rögtön aggodalmait is megfogalmazta: „Kifogásoltam a Baseli mérkőzést, mivel a Német határon van és több 10.000 német részvételére lehet számítani. Azt mondta, ezt nem ők csinálták, a szervezőbizottság sorsolt, de ne aggasszon ez, mert a svájci nem szereti a németeket, inkább a magyaroknak fognak szurkolni.”

A szállodák közül a zürichi Solevre-t választotta, ami minden helyszínhez nagyjából azonos távolságra feküdt, illetve fontos szempont volt még, hogy „a városból átszállás nélkül lehet közlekedni mindegyik fent megadott városba.”

„A szálloda a városban van, két emeletes, tiszta, modern (60 ággyal). Fürdő szobákkal ellátva. Nagy tiszta konyha, nagy hűtő szekrény. Társalgók, külön szoba megbeszélés alkalmára. Hideg, meleg víz van.
A világbajnoksággal kapcsolatban további konkrétumokat is megtudhatunk a feljegyzésből: „Közölték, hogy február végéig 40 játékost kell nevezni fényképekkel együtt, melyből 10 nappal az indulás előtt, tehát június 7-ig be kell jelenteni a 22 játékost, akik játszani fognak.” „22 ember részére fizetik a szállást 2 nappal a mérkőzés előtt és kiesés után két napot.”

Majd következnek az újabb Sebes-féle minden részletre kiterjedő leírások: „Ebéd után elmentünk megnéztük a Bazeli pályát, melyet most bővítenek, új tribünt építenek 50.000 befogadó képességű. A játszó tere 105 * 68 1/2 régi pálya jelenleg a talaja igen rossz állapotban van, most is játszanak rajta. Fagyott, göröngyös. Nyárra, természetesen le lesz hengerelve, ápolva.”

 

Időrendben el is érkeztünk január 27-éhez, ekkor Sebes, elhagyva Svájcot, Kairóba repül, hogy csatlakozzon a válogatott játékosaihoz, és megkezdje a felkészülést az Egyiptom elleni, február 12-ei felkészülési mérkőzésre.
„28. Kellemes cca. 15-17 fok melegben tarthattuk az első edzést a National 100-64m. pályán, melyet gyér fű takar, igen kemény talaj. Az edzés könnyű futásból, továbbá passzolásból állott.” Az első kétkapus mérkőzést követően, „a csapaton látszott, hogy egy hónapja nem játszottak komoly mérkőzést. Szép akciókat lehetett látni, de nem tudták őket eredményesen befejezni erőnlét hiányában.”

A csapat a következő napokban a Kairói Állatkertben, a Magyar Ipari Kiállításon és különféle gyárlátogatásokon járt még. A piramisok után, edzőmeccs a Kairói válogatottal (2-0), majd egy különleges, National II elleni kétkapus edzés: „Új szisztéma szerint játszottunk, a csatárok védőként játszottak és egyik-másik meglepően jól mozgott. Bozsik jobb, Hidegkuti balhátvéd, Kocsis balfedezetben egészen elsőrangúan játszottak.”

Február 12-én következett az Egyiptom elleni mérkőzés: „28.000 néző előtt igen jó játékkal 3-0-ra győztünk, gólok: Puskás, Puskás, Hidegkuti. Utána közös vacsora volt az egyiptomi játékosokkal és vezetőkkel ½ 12-kor végződött. Lantos, Csordás, Szepesi engedély nélkül Lokálba mentek. Reggel 3-kor jöttek meg. Ezért vasárnap Alexandriában nem játszottak.”

Február 23-án érkezett haza a csapat, április 11-én már Bécsben játszottunk felkészülési meccset Ausztriával, és 1-0-ra nyertünk. Sebes erről igen szűkszavúan fogalmazott: „Igen gyengén és erőtlenül játszottunk, a védelem, Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos mentette meg a mérkőzést.”

A visszavágás nem sikerült, a korabeli pesti vicc szerint: „Az angolok egy hétre jöttek, de 7–1-gyel mentek”."

Sebes így ír: „Május 5-én megkezdtük az angolok elleni felkészülést. 12-19-én három kétkapus összeszoktató edzéssel Bozsik helyén (aki mandulaműtét után lábadozott éppen – a szerk.) egyelőre Kovács Imrével. 16-án, mivel bajnoki mérkőzés már nem volt, melyet sérülés eshetősége miatt leállíthattunk, Amsterdamba ment a csapat. Amsterdamban még sok hiba volt, akadozott a játék, Bozsik csak félidőt játszott. A hosszú ideje gyenge formát mutató Budai, és a Kinizsi ellen rossz formát játszó Sándor helyett, a már a válogatottságot rég ostromló Tóth Józsefet jelöltem. A mérkőzés napjáig, Amsterdamból visszatérve Margitszigeten volt a csapat. Mérkőzés napján kétórás taktikai megbeszélés volt. A mérkőzést igen szép játékkal nyertük meg 7-1-re (Kritika másik füzetben).

Ennél a pontnál ér véget a napló. A csapat három héttel később már az 1954-es világbajnokságon kezdte meg a szereplését. A torna legnagyobb esélyese a magyar együttes volt, mely a világbajnokságot megelőző években látványos támadójátékkal nyűgözte le az egész világot, ám az események sajnos máshogy alakultak…
 

További hírek