A Real Madrid „bukott” csillaga

2022-05-12

Huszonegy éve hunyt el Puskás Ferenc madridi csapattársa, a kétszeres világbajnok Didi.

Didi 1928. október 8-án született a brazíliai Campos dos Goytacazes-ban. Pályafutása során számos ismert brazil klubban szerepelt, mint a Botafogo, a Fluminense, vagy a São Paulo. Az 1959–1960-as szezonban  Puskás Ferenc csapattársaként a Real Madridban játszott. Didi valódi sztárként, a világbajnok brazil válogatott alapembereként érkezett a spanyol fővárosba. Azonban a nagy reményekkel igazolt brazil klasszis nem tudott alkalmazkodni a gyorsabb spanyol stílushoz. Ráadásul nem igazán jött ki a királyi gárda kiválóságával, Alfredo Di Stéfanóval sem. Bár 1960-ban BEK-győztes lett a Real Madriddal, de a források szerint 19 mérkőzésen csupán 6 gólig jutott a csapatban. Később elismerte, hogy nem szeretett Spanyolországban játszani.

Buzánszky Jenő 1954‐es világbajnoki emlékérem a Magyarország–Brazília mérkőzésről. (Fotó: Puskás Intézet/Buzánszky-hagyaték)

Didi három világbajnokságon szerepelt. 1954-ben a magyarok elleni negyeddöntőben is pályára lépett. A 4–2-es magyar sikerrel záruló mérkőzésen három kiállítás történt – Bozsik Józsefnek és két brazil játékosnak mutatta fel a piros lapot a játékvezető. A találkozó végén a brazilok nem viselték jól a vereséget, ezért neki támadtak a magyar csapatnak. „Brazil vezetők és játékosok közös erővel támadtak ránk, mintha a vereség elvette volna az eszüket. Védekeztünk, ahogy tudtunk. Elképedtünk, felháborodtunk, ki-ki a saját természete szerint” – írta annak idején Sebes Gusztáv az Örömök és csalódások című könyvében. A brazilok futballcipővel, szódásüvegekkel is dobálták játékosainkat. Az eset után a svájci rendőrség kiutasította brazil válogatottat az országból. Didi a kudarccal és balhéval végződött vb után 1958-ban és 1962-ben megnyerte a világbajnokságot Brazíliával.

Az 1954‐es Magyarország–Brazília világbajnoki negyeddöntő során zsákmányolt futballcipő. (Fotó: Puskás Intézet)

Didi visszavonulását követően edzőként dolgozott. Irányította többek között a perui válogatottat, az argentin River Platet, a török Fenerbachét, illetve Brazíliában a Fluiminense, Cruzeiro és a Botafogo együtteseit. Edzői karrierje során nyert török bajnokságot, szaúd-arábiai bajnokságot, perui bajnokságot, elhódította a Török Kupát, a Török Szuperkupát, valamint a Szaúd-arábiai Kupát.

A brazil legenda 72 évesen, 2001. május 12-én távozott az élők sorából.

(A borítóképen Didi, Di Stéfano és Puskás Ferenc a Real Madrid mezében.)

További hírek