A Real Madrid legendája

2024-03-06

A „királyi gárda” március 6-án ünnepli fennállásának 122. évfordulóját, a klub történetének kiemelkedő alakja, Puskás Ferenc.

A Real Madrid hivatalos honlapján emlékszik meg az alapítás dátumáról. A „királyiak” oldala a cikkben kiemeli, a Real Madrid 1956 és 1960 között megnyerte az első öt Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK-et), ennek pedig Puskás Ferenc is részese volt. A magyar világklasszis az 1960-as döntőben a (nyugat)német Eintracht Frankfurt elleni 7–3-as siker során négy gólt szerzett, amely máig rekordnak számít. A honlapon Puskás Ferenc látható a csapatképen a BEK-trófeával, illetve szerepel a Real Madrid 122 évét bemutató videóban is. (Néhány képkocka erejéig Hanga Ádám is feltűnik a kosárlabdacsapat 2023-as Euroliga-győzelménél.)

Puskás Ferenc a Real Madrid kezdőcsapatában, dedikált fotó (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc 1958-tól 1966-ig játszott a Real Madridban. Ez alatt ötször volt spanyol bajnok, háromszor nyert BEK-et, és 1-1 spanyol kupa-diadal, valamint Interkontinentális Kupa-győzelem fűződik még a nevéhez. Előbbi során Puskás duplájával győzött a 2–1-re a Real Madrid a Sevilla elleni döntőben, utóbbinál szintén két találatig jutott a Penarol elleni 5–1-es kiütés alkalmával, ráadásul az újonnan kiírt kupasorozatban ő szerezte az első gólt. Ezen kívül Puskás Ferenc négyszer spanyol gólkirály és kétszer BEK-gólkirály lett.

További hírek