A XX. század gólkirálya

2024-01-20

1997-ben Puskás Ferenc ezen a napon vette át a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) oklevelét, amely szerint igazolja, hogy ő szerezte a XX. században a legtöbb élvonalbeli gólt.

A német székhelyű világszervezet, az IFFHS 1997. január 20-án a müncheni gálán ismerte el hivatalosan Puskás Ferencet a „XX. század gólkirályának”. A magyar világsztár a szervezet szerint 533 magyar és spanyol első osztályú bajnokin 511 alkalommal ünnepelhetett, nála több élvonalbeli találatot egyetlen labdarúgó sem szerzett az előző században. Puskás Ferenc páratlan teljesítményét oklevéllel (borítóképen) és aranylabdával díjazták.

Puskás Ferenc átveszi az oklevelet és az aranylabdát a müncheni Bayerischer Hof szálló báltermében. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc IFFHS aranylabdája. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A Real Madrid két korábbi gólvágója: a mexikói Hugo Sanchez és Puskás Ferenc az IFFHS-gálán. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A listán az első három helyen magyar játékos végzett. Puskás után a második Schlosser Imre (417 gól), a harmadik pedig Zsengellér Gyula (416 gól) volt, míg az első tízbe hetedikként Szusza Ferenc (393 gól) is szerepelt. Erről a listáról lemaradt Pelé és Josef Bican, akik több gólt élvonalbeli bajnoki gólt szereztek . Ennek oka, hogy Brazíliában 1971 előtt nem rendeztek hivatalos nemzeti bajnokságot, így Pelének csak 71 gólját jegyezték, míg 471-et pedig a Campaneato Paulistában. Bican ugyanakkor góljainak java részét szintén nem elismert bajnokságban szerezte. (Később az IFFHS olyan rangsort is közzé tett, amelyen a két labdarúgó már megelőzi Puskást.)

Carlos Bianchi, Hugo Sanchez, Puskás Ferenc, Zsengellér Gyula, Szusza Ferenc és Deák Ferenc. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferencné, Puskás Ferenc és Szusza Ferenc a müncheni Bayerischer Hof szállóban. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Ugyanezen az eseményen ismerték el Deák „Bamba” Ferenc 66 gólos Európa-rekordját, amelyet 34 NB I-es mérkőzésen jegyzett. Érdekesség, hogy ott volt a díjátadón Puhl Sándor is, aki harmadszor vehette át a világ legjobb játékvezetőjének járó elismerést.

Deák Ferenc oklevele. (Fotó: Puskás Intézet/Deák-hagyaték)

További hírek