A fehér balett szolgálatában

2022-01-26

Ma 86 éves a Real Madrid korábbi magyar utánpótlástrénere, Tóth-Zele József.

A füzesabonyi születésű szakember az 1956-os forradalom és szabadságharc után emigrált külföldre. Játékosként Magyarországon az NB II-es Egernél futballozott, majd megfordult az osztrák Rapid Wiennél, a franciaországi Grenoble-ban és Párizsban, a Red Starnál. Ezután került Spanyolországba az Atlético Madridhoz, ahol sajnos sérülés miatt nem mutatkozhatott be. Edzőként a Real Madrid utánpótlásában dolgozott harmincöt évig, a királyi gárdához a legendás madridi védő, José Santamaría hívására érkezett. Tóth-Zele József keze alatt nevelkedett „a keselyű”, vagyis a korábbi hatvankilencszeres spanyol válogatott Emilio Butragueño is.

Tóth-Zele József a Real Madrid két világsztárjával: Amancio Amaróval és a nemrég elhunyt Francisco Gentóval a Puskás Intézet 2016-os madridi kiállításán.

A 86 éves szakember mély barátságot ápolt Puskás Ferenccel, s sosem felejtkezett el magyarságáról. Tóth-Zele József állandó résztvevője a Puskás–Suzuki-kupáknak, 2008 óta a Real Madrid korosztályos együttesének csapatvezetőjeként szokott a tornára jönni. 2020 őszén a geszthelyi futballakadémiát róla nevezték el.

Isten éltesse, Tóth-Zele Józsefet!

(A borítóképen Tóth-Zele József és a Real Madrid hétszeres spanyol bajnok játékosa, Pachín a Puskás Intézet 2016-os madridi kiállításán.)

További hírek