A „királyi gárda” „királyi” története

2024-03-06

122 éves a világ egyik legsikeresebb csapata, a Real Madrid. A Puskás Ferenc együttesének születésnapját különleges ereklyék bemutatásával ünnepeljük.

1902. március 6-án alapították a Real Madridot. A spanyol gigász története során 14-szer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját/Bajnokok Ligáját (BEK/BL) és 35-ször volt spanyol bajnok. Ezzel a „királyi gárda” mindkét sorozatban rekordernek számít. Ezen kívül 20-szor ünnepelhetett spanyol kupa-sikert, 13-szor győzött a spanyol szuperkupában, kétszer nyert UEFA-kupát (az 1984–1985-ös szezonban a Videotonnal szemben diadalmaskodott). Továbbá 5-5 klubvilágbajnoki trófea és Európai Szuperkupa-serleg került a klubmúzeumba, valamint 3 Interkontinentális Kupa-diadal, 2 Latin Kupa-győzelem, illetve 1-1 spanyol ligakupa-győzelem és Iberoamericana Kupa-siker ékesíti a Real Madrid klubtörténelmét.

A Real Madrid csapata az öt BEK-serleggel és az első Interkontinentális Kupával, a keretezett fotó Puskás Ferenc madridi lakásában lógott a falon (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc Real Madrid meze (fotó: Puskás Intézet)

A Real Madrid kezdőcsapata aláírásokkal (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Az 1962. szeptember 19-i Real Madrid - Manchester United mérkőzés keretezett plakátja (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Real Madrid zászlócska Puskás Ferenc aláírásával (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Belépőjegy az 1960. szeptember 4-i Real Madrid–Penarol (5–1) Világkupa-döntő visszavágóra (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc 1964–1965-ös spanyol bajnoki trófeája (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc 1961–1962-es spanyol kupa serlege (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

 

További hírek