A „legmagyarabb” olasz

2023-09-09

Ma ünnepli 59. születésnapját Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A tar mester 1964. szeptember 9-én az olaszországi Druentóban született, a település Torino megyében található. Marco Rossi hátvédként futballozott játékos-pályafutása során. A Torino gárdájában nevelkedett, majd megfordult többek között a Bresciában, a Sampdoriában, a német Eintracht Frankfurtban és a mexikói Club Americában. Legnagyobb sikerei játékosként, hogy az 1991–1992-es szezonban megnyerte az olasz másodosztályt a Brescia gárdájával, valamint az 1993–1994-es idényben pedig elhódította az Olasz Kupát a Sampdoria labdarúgójaként. Marco Rossi a karrierjét 2000-ben fejezte be.

Edzőként eleinte alacsonyabb osztályú olasz klubokat dirigált. 2012-ben került Magyarországra, amikor kinevezték a Budapest Honvéd trénerének, a kispesti klubbal rögtön az első szezonjában bronzérmes lett az NB I-ben. 2014 áprilisában lemondott a Budapest Honvéd FC vezetőedzői posztjáról, mivel öt egymás utáni bajnoki mérkőzésen is vereséget szenvedett csapata. Kilenc hónap múlva visszatért és a 2016–2017-es idényben megnyerte a magyar bajnokságot a Budapest Honvéddal. A bajnoki elsőség után ismét lemondott és a felvidéki FC DAC 1904 irányítását vette át. A dunaszerdahelyi együttessel bronzérmes volt a szlovák élvonalban.

2018. június 19-én nevezték ki a magyar labdarúgó-válogatott élére, a csalódást keltő eredményeket produkáló belga George Leekens helyett. Marco Rossi vezetésével nemzeti csapatunk kijutott a – részben hazai rendezésű és a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott – 2021-es Európa-bajnokságra. A kontinenstorna „halálcsoportjában” az előző két világbajnok: Franciaország (1–1) és Németország (2–2) is veretlen maradt. A Nemzetek Ligájában feljutott a válogatottal az A-divízióba. A legmagasabb osztályban 10 pontot gyűjtött és nagyon közel járt a nemzeti együttessel, hogy hazánk 50 év után ismételten éremért küzdhessen nagytornán. Marco Rossi csapata Angliát 1–0-ra verte a Puskás Arénában, majd 4–0-ra győzött Angliában, míg a németekkel 1–1-es döntetlent játszott Budapesten, viszont a visszavágón 1–0-ra nyert.

Az olasz szakvezető eddigi mérlege: 54 mérkőzésen 27 siker, 11 döntetlen és 16 vereség. Nála többet csak Baróti Lajos (117 meccs), Sebes Gusztáv (69 meccs), Mészöly Kálmán (61 meccs) volt a nemzeti együttes élén. Legutóbb csütörtök este Belgrádban, hátrányból felállva 2–1-re nyert Marco Rossi csapata a Szerbia elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Így hazánk 4 mérkőzés után vezeti Eb-selejtezős csoportját. Válogatottunk az olasz szövetségi kapitánnyal legközelebb vasárnap 18 órakor a Puskás Arénában Csehországgal játszik barátságos meccset.

Isten éltesse, Marco Rossit! Buon Compleanno al Capitano!

További hírek