A legnagyobb

2023-11-17

Tizenhét éve hunyt el Puskás Ferenc.

Puskás Ferenc számos rekordot tart hazánk labdarúgásának történetében. Ő vezeti a magyar labdarúgó-válogatott örök góllövőlistáját 85 mérkőzésen szerzett 84 góljával. Amennyiben az 1954-es világbajnoki döntőben megadják a második találatát, akkor 1/1-es mutatóval állna.

Puskás Ferenc első válogatottságára kapott emlékérme. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenccel kapcsolatban érdekesség, hogy hamarabb játszott a magyar válogatott ellen, minthogy bemutatkozott az NB I-ben. Nyolcvan évvel ezelőtt, 1943. október 27-én Magyarország a kispesti csapattal játszott edzőmérkőzést, amelyet a válogatott 7–2-re nyert meg. A találkozót végigjátszotta a 16 esztendős Puskás Ferenc, aki csupán ezután 1943. december 5-én kapott először lehetőséget az élvonalban.

A fiatal Puskás Ferenc válogatott mezben. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás az első hivatalos mérkőzésén a nemzeti együttesben 1945. augusztus 20-án lépett pályára, s csak azért nem korábban, mert 1943. november 7-től a II. világháború miatt nem rendeztek meccset válogatottunknak. Puskás az osztrákok ellen rögtön góllal nyitott, csapatunk pedig 5–2-re győzött.

Puskás Ferenc olimpiai aranyérme. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A magyar válogatottal elsőként, 1947-ben Balkán-kupát nyert, majd öt évvel később olimpiai bajnok lett. A sikerből négy góllal vette ki a részét, gólt szerzett az elődöntőben Svédország ellen, a fináléban pedig előbb büntetőt hibázott, de utána az ő találatával szerezte meg a vezetést az Aranycsapat, s győzött 2–0-ra Jugoszlávia ellen.

Puskás Ferenc (balra) az 1952. szeptember 20-i Svájc – Magyarország (2–4) Európa-kupa-meccsen , amelyen két gólt ért el. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás az 1948 és 1953 között zajló Európa-kupát is megnyerte a válogatottal. A mindent eldöntő meccsen Olaszország ellen duplázott az új római olimpiai stadionnak a megnyitóján. Puskás Ferenc 10 találattal a sorozat gólkirálya volt. Sőt az 1955-től 1960-ig zajló Európa-kupában is beköszönt öt alkalommal, az utolsó kupasorozatot a második helyen zárta hazánk.

Puskás Ferenc (balról a második) az 1954-es világbajnokságon Dél-Korea ellen. A mérkőzésen két gólt ért el, Magyarország 9–0-ra nyert, ez máig vb-rekord. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc az Anglia elleni „évszázad mérkőzésén” a Wembley Stadionban két felejthetetlen találattal járult hozzá a legendás 6-3-as diadalhoz. Ennek a „visszavágóján” a Népstadionban szintén két gólt szerzett, a 7–1-es magyar siker során, amely Anglia történetének legsúlyosabb vereségének számít. Az 1954-es világbajnokság két csoportmeccsén négy góllal kezdte a tornát, de az NSZK ellen megsérült, ezért a negyeddöntőt és az elődöntőt ki kellett hagynia. A fináléban visszatért, s az ő góljával kerültek előnybe a mieink. A számunkra fájó döntőt 3–2-re elveszítette Magyarország, Puskás ugyan egyenlített, de ezt nem adták meg.

Puskás Ferenc a 100. magyar-osztrákon, 1955-ben a magyar öltözőben. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Világsztárunk keretbe foglalta a pályafutását a válogatottnál, hiszen utolsó mérkőzése a magyar csapatban 1956. október 14-én Ausztria ellen volt a bécsi Práter-stadionban, ahol góllal „búcsúzott”. Puskás Ferenc az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbefojtása után 25 évig nem térhetett haza, így pedig minden magyar nagy bánatára többet nem léphetett pályára  a válogatottban.

A magyar labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitánya és gólrekordere 2006. november 16-án hagyott itt bennünket. A világklasszis játékos Budapesten hunyt el 79 évesen, Puskás Ferenc a budapesti Szent István-bazilikában nyugszik szeretett feleségével, Hunyadvári Erzsébettel és lányukkal, Puskás Anikóval.

(A borítóképen Gellér Sándor, Puskás Ferenc és Grosics Gyula.)

További hírek