A magyarok és az FC Barcelona

2023-11-29

1899. november 29-én alapították az FC Barcelonát.

A 124 évvel ezelőtt megalakult katalán klub napjainkra az egyik legnépszerűbb futballcsapattal rendelkezik. Az FC Barcelona 27-szer nyerte meg a spanyol bajnokságot és 5-ször a hódította el legrangosabb európai kupasorozat serlegét, a Bajnokok Ligája-trófeát (illetve az elődjét a Bajnokcsapatok Európa-kupája-trófeát). Az egyesület sikereiben a magyar labdarúgók is fontos szerepet játszottak.

Kubala László az FC Barcelona mezében. (Fotó: Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

A Barcelonában az első magyar játékosok Pozsonyi Imre, Plattkó Ferenc és Berkessy Elemér voltak. A klub első „aranykorszaka” pedig egybeesett Kubala László aktív éveivel. A legendás támadó 10 éven át erősítette a gárdát, 329 mérkőzésen 256 gólt szerzett, négyszer nyert spanyol bajnokságot, ötször volt spanyol kupa-győztes, illetve kétszer emelhette magasba Várásvárosok kupája-serleget (VVK-serleget). 1999-ben a szurkolók őt választották az FC Barcelona labdarúgójának, megelőzve többek között Johann Cruyffot és Diego Maradonát.

Kocsis Sándor FC Barcelona melegítőben. (Fotó: Puskás Intézet)

1958-ban „Laszi” közbenjárásával került a klubhoz Kocsis Sándor és Czibor Zoltán, az Aranycsapat két sztárja Kocsis a katalánoknál az „Aranyfejű” becenevet kapta, hiszen 75 meccsen 42 gólt szerzett. A Barcelonával kétszer spanyol bajnoki aranynak örülhetett, kétszer volt spanyol kupa-győztes. Az 1959-es kupadöntőben duplázott a Granada ellen, majd négy évvel később a Zaragoza kapuját is bevette a fináléban. valamint ő is megnyerte a Vásárvárosok kupáját. Kocsis nevéhez fűződik a katalán óriás klubtörténetének első BEK-döntős gólja, 1961-ben Guttmann Béla Benficája ellen 3–2-re elveszített fináléban „Kocka” szerzett vezetést a katalánoknak. 1968-ban játszotta barcelonai búcsúmeccsét, pont október 23-án, emlékezve szeretett hazájára és a forradalomra.

Czibor Zoltán dedikált fotója. (Fotó: Puskás Intézet/Czibor-hagyaték)

Czibor Zoltán a katalánokkal kétszer volt spanyol bajnok, egyszer nyert kupát, valamint egyszer Vásárvárosok kupája-győzelmet ünnepelhetett. Az 1960–1961-es szezonban döntőig jutott a Barcelonával a Bajnokcsapatok Európa-kupájában. Czibor a VVK-döntőben és a BEK-döntőben is eredményes volt.

A Barca újság címlapján: Kubala László (álló sorban balról a második) , Czibor Zoltán (álló sorban balról a harmadik és Kocsis Sándor (alsó sorban balról az első). (Fotó: Puskás Intézet/Kubala-hagyaték)

A legközelebb ahhoz, hogy honfitársunk pályára lépjen a Barcelona csapatában a múlt hétvégén a korosztályos magyar válogatott kapus, Yaakobishvili Áron állt. Az 17 éves játékost nevezték a katalán klub múlt szombati Rayo Vallecano elleni meccskeretben, a fiatal kapus a kispadról nézte végig az 1-1-re végződő összecsapást.

(A borítóképen az FC Barcelona három magyar labdarúgója: Kocsis Sándor, Kubala László és Czibor Zoltán.)

További hírek