A vb-k első magyar gólkirálya

2024-07-04

Kocsis Sándor hetven évvel ezelőtt a svájci világbajnokság legeredményesebb játékosa volt.

A legendás 8-as az első és az egyetlen világbajnokságán, az 1954-es vb-n az összesen mérkőzésén pályára lépett a magyar válogatottban. Kocsis Sándor rögtön klasszikus mesterhármassal indított a Dél-Korea elleni – vb-rekordot jelentő – 9–0-s kiütés során, a 24., a 36. és az 50. percben volt eredményes. Ezt követően az NSZK elleni 8–3-s csoportmérkőzésen meg sem állt négy találatig, Fritz Walteréket a 2., a 21., a 68. és a 77. minutumban szomorította. Kocsis Sándor Puskás Ferenc kiesése után sem vett vissza, a Brazília elleni negyeddöntőben két gólt szerzett, a 9. és a 88. percben talált be. A címvédő Uruguayjal vívott elődöntőben szintén két találtot ért el, a 2–2-s rendes játékidőt követő hosszabbításban két páratlan fejessel jutatta be a vb-döntőbe Magyarországot. Kocsis Sándor a világbajnokságon egyedül – sajnos – a fináléban maradt gólképtelen. Azonban így is ő lett az 1954-es svájci vb gólkirálya 11 találattal. A hazánk első vb-gólkirályát a góllövőlistán nem bírták megközelíteni sem, a második osztrák Erich Probst, a nyugatnémet Max Morlock és a svájci Josef Hügi trió „csak” 6–6 gólig jutott a tornán.

Kocsis Sándor relikviái a barcelonai Királyi Palotában rendezett emlékesten, amelyen az ereklyéket a Puskás Intézet mutatta be. Az emlékesten Ifj. Kocsis Sándor hozzájárulásával édesapja 1954-es vb-gólkirályi trófeája is kiállításra került. (Fotó: Puskás Intézet)

Az egy világbajnokságon elért gólokat számát tekintve Kocsis Sándor második helyen áll, őt csak az 1958-as vb-gólkirály, a francia Just Fontaine előzi meg 13 góllal. Ami pedig a labdarúgó-világbajnokságok „örök” góllövőlistáját illeti Kocsis Sándor a német Jürgen Klinsmannal áll holtversenyben (11–11 góllal), a magyar játékosnál a vb-k történetében csupán a német Miroslav Klose (16 gól), a brazil Ronaldo (15 gól), a német Gerd Müller (14 gól), az argentin Lionel Messi és Just Fontaine (13–13 gól), valamint a brazil Pelé és a francia Kylian Mbappé (12–12 gól) szerzett több találatot. Kocsis Sándor mellett magyarként Albert Flórián volt még vb-gólkirály 4 találattal 1962-ben – ötös holtversenyben.

KOCSIS SÁNDOR VILÁGBAJNOKSÁGON SZERZETT GÓLJAI (1:33-TÓL 3:26-IG):

(Borítókép: Kocsis Sándor a vb-gólkirályi címért kapott díjjal, amelyet Mexikóban gyártottak.)

További hírek