Aranycsapat kerekasztal

2018-11-27

Az angol-magyar 3:6-ra emlékezve nyílt kiállítás Stuttgartban.

A Balassi Intézet Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ meghívására érkezett a Puskás Intézet kiállítása a németországi helyszínre. A megnyitót pódiumbeszélgetés előzte meg, amelynek moderátora Réthy Béla volt, aki 1996 óta közvetíti a német labdarúgó válogatott mérkőzéseit a ZDF televízióban. Beszélgetőtársa Szöllősi György a magyar futball és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete, valamint Balogh Balázs a Puskás Intézet igazgatója volt.

A zsúfolásig telt teremben az óriási népszerűségnek örvendő sportkommentátor a Wembley Stadionban elért sikerről és annak hatásairól faggatta a résztvevőket a mérkőzés legszebb pillanatainak felelevenítése után.

Megállapíthattuk, hogy a 6:3 hatvanöt év után is nagyon népszerű téma még Németországban is. A résztvevők ezután megnézték az 1954-es magyar-német világbajnoki döntő összefoglalóját is. Ezúttal is sikerült megállapítani, hogy a mieinktől szabályos gólt vettek el, a kapufák sem voltak velünk, és a németek óriási szerencsével nyertek.

Ezután az Aranycsapat társadalomra ható sikereiről, valamint a magyar labdarúgás hanyatlásáról esett szó korszakokat átívelve napjaink futballjáig.

A Balassi Intézet vezetője Dr. B. Szabó Dezső egy fantasztikus tortával lepte meg a résztvevőket, amelyből mindenkinek jutott egy szelet.

A kiállítás megnyitását követően éjszakába nyúló beszélgetésekre került sor a vendégek és a „főszereplők” között. A tárlat december 15-ig látogatható a Balassi Intézetben. 

További hírek