Angyalföldi legenda

2023-09-03

Négy éve hunyt el Berendy Pál.

Berendy Pál 1932. november 30-án Budapesten született. A pályafutását a budapesti Goldberger SE-nél kezdte, s 1951-ben igazolt a Vasashoz. Az angyalföldi gárdát 17 éven át erősítette. Berendy tagja volt a klub első bajnokcsapatának és első kupagyőztes együttesének. Ő a Vasas legsikeresebb játékosa, ötször volt magyar bajnok, nyert magyar kupát, illetve négy Közép-európai Kupa-aranyéremmel rendelkezik. Az 1957–1958-as szezonban a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK-ben) a legjobb négy közé jutott az angyalföldi csapattal, ott a címvédő és későbbi győztes Real Madrid búcsúztatta a Vasast 4-2-es összesítéssel. A madridi vereséget követően a visszavágón a Vasas 2–0-ra verte Bundzsák Dezső és Csordás Lajos góljaival a spanyol sztáralakulatot.

Berendy Pált (középen) nem tudják megállítani a sártengerben. (Fotó: Puskás Intézet)

Berendy Pál a magyar labdarúgó-válogatottban 1956-tól 1960-ig 24 alkalommal lépett pályára. 1952-ben az utolsó keretszűkítésnél maradt le az olimpiáról, majd két évvel később a világbajnokságon sem vehetett részt. Az 1958-as svédországi vb-n szerepelt először és utoljára válogatott nagytornán.

Berendy Pál edzői igazolványa. (Fotó: Puskás Intézet)

1968-as visszavonulása után edzőként is megfordult a Vasasban, amely munkásságát életműdíjjal ismerte el. Berendy legnagyobb sikere, hogy 1977-ben Illovszky Rudolf vezetőedző segítőjeként nyert bajnoki címet. Ezenkívül dolgozott Budapesten, Budaörsön és Monoron. Berendy Pál, a Vasas legsikeresebb játékosá 86 esztendősen, 2019. szeptember 3-án hunyt el Budapesten.

További hírek