Az Aranycsapat Arany János szülőföldjén

2023-09-14

Megnyílt a Puskás Intézet új kiállítása Nagyszalontán.

A Hajdúhét keretein belül nyílt meg a Puskás Intézet tárlata a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum Arany Palota kiállítótermében, a Csonkatorony tövében. A megnyitón Gali Boglárka múzeumigazgató elmondta, hogy Arany Jánoshoz kapcsolódik az Aranycsapat, mert az együttes legendás kapusa, Grosics Gyula ugyanabban a templomban házasodott, mint a híres költő.

Fotó: Tanka László

A kiállítást Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója nyitotta meg. Az igazgató felelevenítette, az Aranycsapat ezer szállal kötődik a környékhez. Puskás Ferenc 80 évvel ezelőtt Nagyváradon játszotta az első NB I-es mérkőzését. Lóránt Gyula szintén 80 éve lépett először pályára magyar élvonalban, ő a Nagyváradi AC játékosaként. Később, 1944-ben magyar bajnokságot nyert a klubbal, majd három esztendő múlva az ITA Araddal román bajnok lett.

Fotó: Tanka László

Az eseményen részt vett a családtagok közül ifjabb Buzánszky Jenő és a magyar bajnok edző, a korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter. Ifj. Buzánszky Jenő nagyon örült, hogy ilyen sokan kíváncsiak az Aranycsapatra: „az a szeretet, ami ma felém irányult, azt édesapám hatványozottan megkapta. Ezért járt ki havonta Erdélybe nyugdíjas éveiben.” Bozsik Péter mindig boldog, ha határon túli magyarokkal találkozik: „édesapám mindig is hangoztatta, hogy tizenöt millió magyar szurkolt a válogatottnak.”

Ifj. Buzánszky Jenő, Bozsik Péter és Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója. (Fotó: Puskás Intézet)

A megnyitó végén Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő fontosnak tartja, hogy megvalósult Nagyszalontán a kiállítás, mert a történelmi pillanatokra emlékezni kell.

Az Arany Pillanatok-kiállítás október 10-ig látogatható Nagyszalontán.

(A borítóképen Török László /Nagyszalonta polgármestere/, ifj. Buzánszky Jenő, Szabó Ödön /RMDSZ/, Bozsik Péter és Balogh Balázs.) 

További hírek