Az Aranycsapat szövetségi kapitánya

2024-01-22

A magyar kultúra napján különleges relikviák bemutatásával emlékezünk a 118 éve született Sebes Gusztávra.

A magyar labdarúgó-válogatott legendás szövetségi kapitánya Scharenpeck Gusztáv néven született 1906. január 22-én Budapesten. Nevét a Hungária (MTK) játékosaként magyarosította Sebesre. A klubbal háromszor nyert magyar bajnokságot és egyszer volt magyar kupa-győztes. A válogatottban egy mérkőzésen kapott lehetőséget 1936-ban Németország ellen. Érdekesség, hogy a magyar labdarúgást történetének másik világbajnoki ezüstérmes szövetségi kapitányál, Dietz Károlynál játszotta egyetlen találkozóját a nemzeti csapatban.

Sebes Gusztáv igazolványa az 1948-as londoni olimpiára. (Fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Sebes Gusztáv jegyzetfüzete. (Fotók: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Sebes Gusztáv 1946-tól szövetségi edzőként dolgozott, majd 1948 második felében 4 mérkőzésen erejéig már a nemzeti együttes válogató bizottságának tagja volt. 1949-ben nevezték ki egyedüli szövetségi kapitánynak. Sebes első meccse 1949. április 10-én a prágai Európa-kupa-mérkőzés volt Csehszlovákia ellen. Hazánk – kisebb meglepetésre – 5–2-es vereséget szenvedett Prágában. A rossz kezdés után Sebes Gusztávval a válogatottunk sikert sikerre halmozott. Magyarország 1952-ben olimpiai bajnok volt, egy évvel később Európa-kupát nyert, s legyőzte 6–3-ra az „évszázad mérkőzésén” Angliát, amely hazai pályán 90 éve nem veszített meccset  – brit-szigeteki válogatottakat nem számítva. 1954-ben aztán ismét történelmi, 7–1-es vereséget mért az angolokra a Népstadionban, majd a svájci világbajnokságon ezüstérmes lett. Sebes 1949-től 1956-ig 69 hivatalos mérkőzésen irányította a magyar válogatottat. Ezzel Baróti Lajos mögött második a magyar szövetségi kapitányok örökranglistáján. Sebes mérlege 50 győzelem 12 vereség és csupán 7 vereség volt a magyar kispadon. Utolsó mérkőzése a nemzeti együttes élén 1956. június 9-én a lisszaboni 2–2-es barátságos mérkőzés volt Portugália ellen. Egy hónappal később, július 6-án az OTHS és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) közös nyilatkozatában közölte, hogy Sebes Gusztáv helyett a szövetségi kapitányi feladatok ellátásával Bukovi Mártont bízták meg. Sebes Gusztáv hagyatékának egy részét a Puskás Intézet gondozza.

Sebes Gusztáv 6–3-ra kapott porcelántálja. (Fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Sebes Gusztáv zászlója az 1954. május 23-i Magyarország – Anglia (7–1) barátságos mérkőzésről. (Fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

Sebes Gusztáv fémtáblája márványon, a 100. magyar‐osztrák emlékére a játékosok
gravírozott aláírásával. (Fotó: Puskás Intézet/Sebes-hagyaték)

(A borítóképen Puskás Ferecné, Sebes Gusztáv és Puskás Ferenc Spanyolországban sétálgat.)

 

További hírek