Az utolsó

2021-10-14

Czibor Zoltán, Kocsis Sándor és Puskás Ferenc hatvanöt éve játszotta utolsó mérkőzését a magyar válogatottban.

Másfél héttel az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése előtt nemzeti csapatunk Bécsben játszott barátságos mérkőzést. 1956. október 14-én az osztrákok elleni találkozón Czibor Zoltán, Puskás Ferenc és Kocsis Sándor is a magyar kezdőcsapatban tagja volt, – mint később kiderült sajnos utoljára. A 2–0-s magyar sikert hozó mérkőzés 12. percében Puskás szerzett előnyt, majd a 65. percben Sándor Károly alakította ki végeredményt.

Kocsis Sándor utolsó válogatott mérkőzésén. (Fotó: Puskás Intézet)

A legendás magyar támadó trió az 1956-os magyar forradalom leverése idején, nem engedélyezett külföldi túrán volt a Budapest Honvéddal. Puskásék látva az itthoni eseményeket, nem mertek hazatérni a kommunista államhatalom retorziói miatt. Czibor és Kocsis már korábban megtapasztalhatta, amikor 1950-ben a kommunista hatalom nyomására kénytelenek voltak elhagyni szeretett klubcsapatukat, a Ferencvárost.

Kocsis Sándor és Puskás Ferenc civilben. (Fotó: Puskás Intézet)

Távozásukkal a magyar labdarúgást óriási veszteség érte. Három olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes játékosunk emigrációja után nemzeti együttesünk 196 válogatottsággal és 176 válogatott góllal lett szegényebb. Puskásnak 85 mérkőzés/ 84 gól, Kocsisnak 68 mérkőzés/ 75 gól, Czibornak 43 mérkőzés/ 17 gól a válogatott mérlege. Előbbi kettő máig vezeti a magyar labdarúgó-válogatott örök góllövőlistáját. Később Puskás a Real Madrid labdarúgójaként, míg Czibor és Kocsis a Barcelona játékosaként írt történelmet.

Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor és Czibor Zoltán gólöröme a válogatottban. (Fotó: Puskás Intézet)

Kocsis 1968-ban játszotta barcelonai búcsúmeccsét, pont október 23-án, emlékezve szeretett hazájára és a forradalomra.

További hírek