Az eltiltástól a világválogatottig

2023-05-21

1904. május 21-én alapították a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA).

Száztizenkilenc éve, hogy a nemzetközi labdarúgást irányító szervezetet, a FIFA-t megalapították Párizsban. A FIFA első elnöke a francia újságíró Robert Guérin volt.

Puskás Ferenc 1962-es világbajnoki akkreditációs igazolványa. (Fotó: Puskás Intézet)

A szövetség a futballvilág legnagyobb eseményét, a labdarúgó-világbajnokságot 1930 óta, négy évente rendezi. Puskás Ferenc két tornán szerepelt: 1954-ben második volt a magyar válogatottal, 1962-ben pedig a csoportkörből nem jutott tovább a spanyolokkal. A két világbajnokság között, 1956-ban a FIFA két évre eltiltotta Puskás Ferencet a játéktól, mert a magyar zseni az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után nem tért vissza Magyarországra a Budapest Honvéd dél-amerikai túrájáról.

Puskás Ferenc a FIFA-válogatottban. (Fotó: Puskás Intézet)

1963. október 23-án a londoni Wembleyben volt az Anglia–Világválogatott gálamérkőzés. Az Angol Labdarúgó-szövetség 90. születésnapjára rendezett találkozóra a FIFA álomcsapatába meghívták Puskás Ferencet is. Az akkor 36 éves magyar klasszis csereként lépett pályára Eusébiót váltva. Puskást tíz évvel korábban, 1953-ban is meghívták a világválogatottba, de akkor a közelgő angol–magyar mérkőzés miatt nem vehetett részt az eseményen.

Puskás Ferenc FIFA érdemrendje. (Fotó: Puskás Intézet)

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség legmagasabb kitüntetése a FIFA-érdemrend, amelyet az éves FIFA Kongresszuson adnak át a labdarúgás területén nyújtott kiemelkedő munka elismeréseként. Ezt a kitüntetést Puskás Ferenc 1994-ben kapta meg. Tizenöt évvel később Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án a Puskás Akadémián jelentette be a FIFA Puskás-díj megalapítását. Az év legszebb góljáért járó rangos elismerést először 2009 decemberében a zürichi FIFA-gálán a portugál szupersztár, Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc feleségétől, Hunyadvári Erzsébettől.

További hírek