Búcsú Berendy Páltól

2019-09-23

Ma délután szűk családi körben eltemették Berendy Pált, a Vasas korábbi legendáját. Kora este pedig az Illovszky Rudolf Stadion Baróti–termében vett búcsút tőle a Vasas-család. Az elhunyt kiválóság fotója mellett személyes tárgyai és relikviái voltak kiállítva egy kisebb tárlaton a Puskás Intézet jóvoltából.

Elsőként Markovits László, a Vasas Sport Club elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Dr. Izsó Ignác mondott beszédet, aki a Vasasban játékosa volt az elhunytnak. Búcsúbeszédében elhangzott, hogy Berendy Pál és a Vasas egymás nélkül szinte értelmezhetetlenek, Berendy minden idők egyik legjobbja volt a klubban, aki több mint 500 meccset játszott piros-kékben, és keménysége mellett remek futballista volt. Dr. Puskás Lajos a Vasas nevében szólt a gyászolókhoz: "Palikám, Ihász Kálmán után most Te hozol igen nehéz helyzetbe, pedig a pályán mindig Ti voltatok a védők, akik kisegítettetek minket csatárokat." – kezdte beszédét. Majd elmondta, hogy Berendy Pál a legszívósabbak, a legszorgalmasabbak és a legalázatosabbak közé tartozott, aki soha nem adta fel. Végül Berendy Péter, a klasszis labdarúgó unokája mondott személyes gondolatokat a legjobb nagyapáról, aki mindent alárendelt a családjának, és aki az utánpótlás-nevelésben találta meg élete értelmét késői éveiben.

 

A szeptember 4-én elhunyt korábbi legenda játékosként öt bajnoki címet nyert a fővárosi csapattal (1957, 1961, 1962, 1965, 1966), emellett 1977-ben Illovszky Rudolf segítőjeként is aranyérmet ünnepelhetett. Nemzetközi címeire is büszke lehetett: 1955-ben tagja volt az első kupagyőztes csapatnak, 1956-ban, 1957-ben, 1962-ben és 1965-ben pedig Közép-európai Kupát nyert. Berendy Pál bár csatárként kezdte karrierjét, később mégis a fedezetsorba került át. A magyar élvonalban 382 mérkőzésen lépett pályára és 4 gólt szerzett. A magyar válogatottban pedig 24 fellépése volt.

A megemlékezők Berendy Pál személyes tárgyaiból láthatták a bajnoki aranyérmeit, Közép–európai Kupa érmeit, edzői igazolványát vagy éppen a Sportszerűségi díját is 1967-ből. A megemlékezés végén a kiválóság előtt tisztelegve koszorút helyezett el a Vasas SC, a Vasas FC, a Vasas Kubala Akadémia, a Vasas Szurkolói Klub, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség is.

További hírek