Bajnok és gólkirály

2023-04-21

Puskás Ferenc 60 esztendeje nyerte meg pályafutása harmadik spanyol bajnoki címét, valamint harmadszorra lett a spanyol élvonal gólkirálya.

1963. április 21-én a Real Madrid a baszk rivális Athletic Bilbao otthonában lépett pályára a bajnokságot utolsó fordulójában. A „királyi gárda” Puskás Ferenc 52. percben, büntetőből szerzett góljával 1–0-ra győzött, s így 49 ponttal (a győzelemért még 2 pont járt) a tabella első helyén végzett – 12 ponttal megelőzve a második Atlético Madridot, míg a hatodik Barcelonára 19 pontot vertek Puskásék.

Puskás Ferenc 1962–1963-as Pichichi-trófeája, amelyet a spanyol bajnokság gólkirálya kap. (Fotó: Puskás Intézet)

A magyar világsztár 26 találattal lett a legeredményesebb játékos a ligában, – 6 góllal előzte meg a Valladolid labdarúgóját, Delio Morollónt – s ezzel karrierje során harmadszorra bizonyult a legtermékenyebb játékosnak a spanyol első osztályban. Puskás szinte az egész szezonban kirobbanó formában játszott. Az első fordulóban mesterhármast ért el a Betis otthonában (a Real Madrid 5–2-re nyert). A pontvadászatban még egy mesterhármast jegyzett, a Camp Nouban szomorította háromszor a Barcelona szurkolóit – erre a Real Madrid játékosai közül azóta egyedül Karim Benzema volt képes. Az Aranycsapat kiválósága az utolsó hét fordulóban kilencszer talált be, góljai nélkül a Real Madrid – a két pontos rendszerben – hét egységgel gyűjtött volna kevesebbet.

További hírek