Barcelona büszkesége

2022-04-08

Három éve a Puskás Intézet közreműködésével rendezték meg a barcelonai Királyi Palotában a Kocsis Sándor-emlékestet.

A Puskás Intézet az elmúlt években számos európai helyszínen mutatta be az Aranycsapat tagjainak relikviáit. Jártunk többek között Barcelonában, Bukarestben, Brüsszelben, Madridban, Monte-Carlóban, Stuttgartban és Zürichben is.

2019. április 8-án Barcelonában, a Királyi Palotában indult útjára a „Kocsis 90” emlékév az Aranycsapat legendájának tiszteletére. A megnyitón a Puskás Intézet rendezett minikiállítást Kocsis Sándor futballereklyéiből.

„Nagyon megható és hátborzongató, hogy édesapám negyven év után is képes intenzív érzelmeket kiváltani az emberekből” – mondta annak idején honlapunknak az FC Barcelona kiválóságának fia, Ifj. Kocsis Sándor.

Fotó: Puskás Intézet

Kocsis Sándor 1958 és 1966 között erősítette az FC Barcelonát. A gránátvörös-kékek játékosaként kétszer volt spanyol bajnok (1959-ben és 1960-ban), kétszer nyert spanyol kupát – az 1959-es döntőben duplázott, illetve eredményes volt a ’63-as fináléban is. Ezenkívül 1960-ban elhódította a Vásárvárosok kupája-trófeát, egy évvel később pedig a Bajnokcsapatok Európa-kupájában játszott döntőt. A Benfica ellen 3–2-re elveszített találkozón ő szerezte a Barcelona történetének első BEK/BEL-döntős gólját.

További hírek