Boldog születésnapot, José Santamaría!

2022-07-31

Ma ünnepli 93. születésnapját Puskás Ferenc legendás madridi csapattársa.

José Santamaría 1929. július 31-én az uruguayi Montevideóban látta meg a napvilágot. A kiváló védő a fővárosi Nacionalnál kezdett futballozni. A montevideói gárdával ötször nyert bajnokságot.

A Real Madrid 1957-ben igazolt. „A királyi gárdával” hatszor volt spanyol bajnok, négyszer nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, illetve egyszer ünnepelhetett spanyol kupa-győzelmet és Interkontinentális Kupa-sikert.

José Santamaría és Francisco Gento. (Fotó: Puskás Intézet)

Santamaría karrierje során 20 alkalommal ölthette fel az uruguayi válogatott mezét, szerepelt az 1954-es világbajnokságon, s játszott a Magyarország elleni elődöntőben. A vb negyedik védő a spanyol nemzeti együttesben 16-szor lépett pályára, az 1962-es világbajnokságon Puskás Ferenccel együtt erősítették a La Furia gárdáját. A később az Espanyolt és spanyol válogatottat is edzőként irányító kiválóság többször meglátogatta a már beteg Puskás Ferencet Magyarországon. „Pancho barátom születésnapjára jöttünk el. Boldog voltam, hogy találkozhattam vele, s most is elsősorban az ő kedvéért utaztam Magyarországra. Jó lesz újra átölelni. (…) Minden időszaknak megvolt a legjobb labdarúgója, lehetetlen egyet kiemelni. Azt viszont nyugodtan elmondhatom, hogy a mi korunkban igenis Puskás volt a világ legjobb játékosa” –nyilatkozta 2002-ben a magyar sajtónak José Santamaría.

Isten éltesse sokáig, José Santamaríát!

További hírek