Boldog születésnapot, Tóth-Zele József!

2024-01-26

88 éves a Real Madrid korábbi magyar utánpótlásedzője.

Tóth-Zele József 1936. január 26-án született Füzesabonyban. Itthon az NB II-es Egernél futballozott, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtása után külföldön maradt. Tóth-Zele játszott az osztrák Rapid Wiennél, a franciaországi Grenoble-ban és Párizsban, a Red Starnál. Ezután került Spanyolországba az Atlético Madridhoz, ahol sérülés miatt nem mutatkozhatott be. Edzőként a Real Madrid utánpótlásában dolgozott harmincöt évig. A „királyi gárdához” 1959-ben a legendás védő, José Santamaría hívására érkezett, miután a harmadosztályú Moscardo ifjúsági csapat edzőjeként kétszer játszott döntetlent a korosztályos együttesével.Tóth-Zele József keze alatt nevelkedett többek között „a keselyű”, vagyis a hatvankilencszeres spanyol válogatott Emilio Butragueño, Míchel, Martín Vásquez, vagy a mostani csapatból az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Dani Carvajal.

Tóth-Zele József (balról az első) a 15. Puskás–Suzuki-kupa győztesével, azaz 2022-es bajnokkal, a Real Madrid U17-es csapatával a Pancho Arénában. (Fotó: Puskás Akadémia)

A 88 éves szakember mély barátságot ápolt Puskás Ferenccel, s sosem felejtkezett el magyarságáról. Tóth-Zele József állandó résztvevője a Puskás–Suzuki-kupáknak, 2008 óta a Real Madrid korosztályos együttesének csapatvezetőjeként szokott a tornára jönni, valamint tagja a Puskás Akadémia szakmai tanácsadó testületének. 2020 őszén a geszthelyi futballakadémiát róla nevezték el.

2020-ban a Real Madrid világhírű edzőközpontjában, a Valdebebasban beszélgettünk Tóth-Zele Józseffel.

Isten éltesse, Tóth-Zele Józsefet!

(A borítóképen Tóth-Zele József a 2016-os madridi Puskás Ferenc-emlékesten. Mellette a Puskás Ferenc legendás csapattársa, a Real Madrid egykori tiszteletbeli enlnöke, a tavaly elhunyt Amancio Amaro.)

További hírek