Családban marad

2021-09-28

Bozsik József negyvenhét éve szövetségi kapitányként irányította a magyar válogatottat.

Nemzeti csapatunk az 1970-es világbajnokság után a ’74-es vb-re sem jutott ki. Ezért 1974 nyarán Illovszky Rudolfnak távoznia kellett a válogatott éléről. Helyére az Aranycsapat legendáját, Bozsik Józsefet nevezték ki. A kispesti kiválóság játékosként 1947 és 1962 között 101 mérkőzésen 11 gólt szerzett címeres mezben. 1947-ben Balkán-kupát, 1952-ben olimpiát, 1953-ban Európa-kupát, 1954 pedig világbajnoki ezüstérmet nyert a magyar válogatottal. Bozsik szövetségi kapitányi megbízatása előtt nem sok edzői tapasztalattal rendelkezett. Rövid ideig a Budapesti Honvéd szakosztályvezetője, majd vezetőedzője volt.

Bozsik József (Fotó: Puskás Intézet)

A magyar labdarúgás történetének 487. válogatott mérkőzésén tehát Bozsik József vezette csatába a magyar csapatot. A korábbi középpályás segítője az Aranycsapat másik egykori játékosa, Várhidi Pál lett. Bozsik a bécsi barátságos meccsen Nagy III János és Becsei Péter személyében két újoncot avatott. A találkozót Hans Krankl góljával 1–0-ra az osztrákok nyerték – a mieink két kapufáig jutottak. Sajnos a mérkőzés után nem sokkal kiderült, hogy Bozsik József romló egészségi állapota miatt hosszútávra nem tudja vállalni a munkát. Így a legenda csak egy meccsen irányíthatta a válogatottat.

Bozsik József és az Aranycsapat tagjai civilben (Fotó: Puskás Intézet)

A kispesti klasszis fia, Bozsik Péter a szintén volt szövetségi kapitány. Bozsik Péter edzőként 2002-ben magyar bajnokságot nyert a Zalaegerszeggel, majd 2006-ban hét mérkőzésen dirigálta a nemzeti együttest, többek között egy osztrákok elleni 2–1-re megnyert barátságos meccsen.

Bozsik József és Bozsik Péter (Fotó: Puskás Intézet/Bozsik-hagyaték)

„Édesapám másként gondolkodott a labdarúgásról, mint az akkori hazai futballszakma. Sok mérkőzésre kilátogatott, de sokáig nem dolgozott edzőként. A kinevezésekor még tizenhárom éves voltam, később mesélték, hogy Kutas István, az MLSZ elnöke édesapám meglátásait akarta kamatoztatni. Édesapám mindig külön edzésmunkát végzett, nagyon profi volt, és sosem tudta elviselni a sztárjátékosok allűrjeit. Mivel lemaradtunk két világbajnokságról, fiatalítani akartak a válogatottnál. Ezért őt bízták meg, hogy fektesse le az új válogatott alapjait. 2006-ban aztán engem is kineveztek a nemzeti együttes élére. Játékosként sosem tudtam a közelébe kerülni, de így legalább edzőként a nyomdokaiba léphettem. Az osztrákok elleni meccsünkön már a Himnusz alatt átfutott az agyamon, hogy édesapám is szövetségi kapitányként, Ausztria ellen hallgatta a Himnuszt. Ez nagyon különleges pillanat volt számomra” – fogalmazott Bozsik Péter, akinek a fia, József szintén edzőként dolgozik. Az 1987-es születésű szakember a 2017–2018-as szezonban az NB II-es Nyíregyházát trenírozta, most az élvonalbeli ZTE FC tartalékgárdáját vezeti a harmadosztályban.

Válogatott barátságos mérkőzés, 1974. szeptember 28.

Ausztria–Magyarország 1–0 (1–0)

Bécs, 36 000 néző. V: Hungerbühler (svájci)

AUSZTRIA: Maurer – Kircher, Hof, Pajenk, Kriess – Hattenberger, Hasil, Starek – Stering, Krankl, Köglberger

MAGYARORSZÁG: Mészáros F. – Nagy III, Harsányi, Horváth L., Kántor – Fazekas, Karsai, Póczik (Török P., 46.) – Fekete L., Kozma, Becsei

G: Krankl (16.)

További hírek