Csodálatos Csordás

2023-08-31

Folytatjuk emléksorozatunkat, amelyben az NB I-es nyitó fordulók legszebb pillanatait elevenítjük fel. Hatvanöt évvel ezelőtt a Népstadionban Csordás Lajos okozott felejthetetlen örömöt a Vasas szurkolóknak.

1958. augusztus 31-én indultak a magyar élvonal küzdelmei. Az 1958–1959-es NB I első fordulójában a Népstadionban kettős rangadót, Vasas – Újpest és Ferencváros – MTK mérkőzéseket rendeztek. Az első találkozón az angyalföldi drukkereket a klublegenda Csordás Lajos boldogította. Az olimpiai bajnok játékos a 14., 35. és 55. percben volt eredményes, klasszikus mesterhármasával 3–0-ra verte a Vasas az Újpestet. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy az első félidő végén a lila-fehérektől kiállították Várhidi Pált. Csordás ezen a bajnokin szerezte pályafutása utolsó mesterhármasát. (A másik találkozón Kovács Imre találatával 1–0-ra győzött az MTK az FTC ellen.)

A rendkívül szoros bajnokságban a Vasas 33 ponttal, a negyedik helyen ért célba, csupán rosszabb gólkülönbsége miatt maradt le dobogóról. Az első Csepel 34 ponttal hódította el a bajnoki serleget, a második MTK-nak szintén 34 egysége volt, a bronzérmes Budapesti Honvéd 33 ponttal fejezte be a ligát. A Vasas mögött ötödikként az újpesti csapat zárt 31 ponttal, Szusza Ferencék jobb gólkülönbségük miatt előzték meg a hatodik Tatabányát.

1958–1959-es NB I, 1. forduló

Budapest, Népstadion, 70 ezer néző, v.: Pósa János

Vasas SC – Újpesti Dózsa SC 3–0 (2–0)

Vasas: Kovalik Ferenc – Kárpáti Béla, Bundzsák Dezső, Sárosi László, Szilágyi János, Berendy Pál, Raduly József, Csordás Lajos, Szilágyi Gyula, Mathesz Imre, Lenkei Sándor. Vezetőedző: Illovszky Rudolf

Újpest: Török Gábor – Rajna Károly, Várhidi Pál, Győrvári József, Halmai József, Borsányi György, Nagy Károly, Göröcs János, Kuharszki Béla, Szusza Ferenc, Bencsics József. Vezetőedző: Balogh István

G.: Csordás (14., 35., 55.)

Kiállítva: Várhidi (44.)

További hírek