Csordás Lajosra emlékezünk

2023-10-26

91 éves lenne az Aranycsapat budafoki olimpiai bajnoka, aki tragikusan korán hunyt el.

Csordás Lajos 1932. október 26-án Budafokon látta meg a napvilágot. A kiváló támadó a Budafoki MTE-ben kezdett el játszani, majd 1950-ben igazolt a Vasashoz. Csordás tagja volt tehát a Vasas történetének első bajnok, kupagyőztes és Közép-európai Kupa-győztes csapatának. Az angyalföldi gárdával összesen kétszer nyert magyar bajnokságot, kétszer volt Közép-európai Kupa-győztes és egyszer hódította el a magyar kupát.

A Vasas játékosa, Csordás Lajos gólt fejel, a háttérben Szilágyi Gyula figyeli. (Fotó: Puskás Intézet)

Nevéhez számos fontos gól fűzödött. Az 1956-os Közép-európai Kupa-döntő első meccsén ő mentette 3–3-ra a Rapid Wien elleni bécsi találkozót, majd a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen duplázott. Az egy évvel későbbi fináléban a Vojvodina kapuját is bevette. A Vasas az 1957–1958-as szezonban a legjobb négy közé jutott a Bajnokcsapatok Európa-kupájában (BEK), ahol csak a címvédő és későbbi győztes Real Madrid ejtette ki. A menetelés során Csordás Lajos az első körben mesterhármast ért el a CDNA Sofia ellen, majd a nyolcaddöntőben a Young Boys elleni svájci meccsen a 90. percben egyenlített, a visszavágón pedig az ő duplájával nyert 2–1-re a Vasas. Ezután az Ajaxnak is beköszönt a negyeddöntőben, majd a legjobb négy között a Real Madrid ellen talált be.

Csordás Lajos gólt lő a Rapid Wien ellen 9–2-re megnyert Közép-európai Kupa-döntőn, a Népstadionban, 1956. augusztus 4-én. (Fotó: Puskás Intézet)

A magyar labdarúgó-válogatottban 1952 és 1959 között 19 fellépésén 8 gólt ért el. A nemzeti csapattal 1952-ben olimpiát nyert, pályára lépett az olaszok elleni nyolcaddöntőben, valamint a törökök elleni negyeddöntőben. Csordás tagja volt az 1954-es világbajnoki ezüstérmes magyar keretnek is, de nem játszott a svájci tornán.

Csordás Lajos (felső sorban balról az első) a magyar válogatottban, amely 3–0-ra verte Olaszországot az 1952-es olimpián. (Fotó: Puskás Intézet)

Játékos-pályafutása utolsó szezonját, az 1962–1963-as idényt Csepelen töltötte. Visszavonulása után 1966-ban a magyar labdarúgó-válogatott élére kinevezett Illovszky Rudolf helyét vette át a Vasasnál. Csordás irányításával az angyalföldiek 1966-ban veretlenül nyerte meg a magyar bajnokságot. Két szezont töltött Angyalföldön szakvezetőként, majd a másodosztályú Budafokot dirigálta. Csordás Lajos nem sokáig dolgozhatott nevelőegyesületénél. 1968. április 5-én tragikusan korán, mindössze 35 évesen hunyt el.

 

További hírek