Díjátadó a Puskás Intézettel

2017-09-14

Deák Ferenc özvegye Östreicher Emil-, Gulyás László sportújságíró Szepesi-díjat kapott.

Hetvenkét éve, 1945. augusztus 20-án, ha nem is pontosan a mostani Groupama Aréna helyszínén, de a Ferencváros üllői úti stadionjában játszotta első válogatott mérkőzését Puskás Ferenc, illetve Szepesi György ekkor közvetíthette első válogatott mérkőzését. A Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány által három éve életre hívott díjátadóra ezúttal a Groupamában került sor, a Puskás Intézet közreműködésével. Szöllősi György köszöntője közben megmutatta Puskás Ferenc első válogatott mérkőzésére kapott emlékérmét, amely akadémiánk tulajdonában van. Az Östreicher Emil-díjat mindig egy olyan korábbi kiváló futballista hozzátartozója kaphatja meg, aki segíteni, támogatni tudta az adott sportolót a nyugodt családi légkör megteremtésével. A kitüntetést először 2015-ben  Czibor Zoltán húga, Mester Emilné Czibor Zsuzsanna, 2016-ban Tóth Mihály özvegye, Tóth Mihályné Hamzsek Jolán, idén pedig a ferencvárosi, majd újpesti gólzsák, Deák „Bamba” Ferenc özvegye, Deák Ferencné Diósy Ilona vehette át, ezúttal Varga Sándor FIFA-licences játékosügynöktől. Ili néni megköszönte az elismerést, és megjegyezte, hogy reméli, „Bamba és az ő góljai az örökkévalóságig fogják fényesíteni a magyar labdarúgást”. Diósy Ilona 45 évig élt boldog házasságban „Bambával”, aki a Szentlőrinc játékosaként az 1945/1946-os idényben 34 meccsén 66 gólt szerzett, amely mind a mai napig Európa-csúcs.

A labdarúgás statisztikájával foglalkozó testület 1997-ben, az IFFHS müncheni gáláján az Évszázad gólkirálya címet adományozta Deák Ferencnek. A Puskás Intézet jóvoltából a helyszínen tekinthették meg a jelenlévők az eredeti elismerő oklevelet, illetve a kis talapzaton álló bronzlabdát is, amely az intézet tulajdonát képezi. 

 

 

A Szepesi György-díjat minden évben egy, a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságíró veheti át. Az elismerést először Novotny Zoltán, tavaly Hajdú B. István, idén pedig Gulyás László vehette át. A 67 éves sportújságíró, televíziós szakember, nyolc nyári olimpia mellett megannyi más világeseményről tudósított. A díj névadója, Szepesi György betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, így az elismerő oklevelet a korábbi díjazott, Novotny Zoltán, illetve Jakab János, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke adta át.


 

További hírek