El Presidente

2024-06-08

129 éve született a Real Madrid legendás elnöke, Santiago Bernabéu Yeste, aki leigazolta Puskás Ferencet a „királyi gárdához”.

A Real Madrid stadionjának névadója 1895. június 8-án a spanyolországi Almansa városában született. 1909-től futballozott a Real Madrid utánpótlásában, a felnőtt csapatban az 1913–1914-es idényben mutatkozott be. A „blancók” honlapja szerint 80 hivatalos mérkőzésen 70 gólt ért el. 1927-es visszavonulásáig volt a Real Madrid játékosa, a klubbal kilencszer volt regionális bajnok (az első spanyol bajnokságot 1929-ben rendezték) és egyszer megnyerte a spanyol kupát, amely akkoriban a legértékesebb trófeának számított Spanyolországban. Utolsó szezonjában már a Real Madrid játékos-edzője volt. Érdekesség, hogy Santiago Bernabéu 1920-ban a városi rivális Atlético Madrid labdarúgója lett, a „matracosoknál” egy mérkőzésen lépett pályára.

Puskás Ferenc és Santiago Bernabéu a magyar játékos búcsúvacsoráján, háttérben a spanyol bajnokság trófeája és a Real Madrid címere (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Santiago Bernabéu a spanyol polgárháború után, 1943-ban lett a Real Madrid elnöke. Jelentős szervezeti átalakításokat hajtott végre a klubnál, valamint új szakosztályokat is alapított, ilyen volt a kézilabda (1952 és 1959 között) és a kosárlabda. Megépítette az új Chamartin Stadiont, amely 1947-ben nyílt. A grandiózus sportlétesítmény 1955-ben vette fel a nevét. Santiago Bernabéu Yeste 35 éves elnöksége alatt a Real Madrid labdarúgócsapata többek között 6 Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) (ezt döntötte meg múlt szombaton Florentino Pérez elnök), az első ízben kiírt Világkupát, 16 spanyol bajnoki címet és 6 spanyol kupát nyert. Hivatali ideje lépett ki igazán a Real Madrid a riválisok árnyékából és vált a világ egyik legjobb csapatává. Santiago Bernabéunak óriási érdeme volt abban, hogy 1955-ben megalakult a legrangosabb európai kupasorozat, a BEK. A legendás elnök olyan világsztárokat csábított a Real Madridhoz, mint Alfredo Di Stéfano, Francisco Gento, Raymond Kopa és természetesen Puskás Ferenc. A magyar klasszisnak másfél éves eltiltását követően adott esélyt a bizonyításra. Puskás súlyfeleslegét ledolgozva a klubtörténetének egyik legnagyobbjává vált. 1960-ban Puskás Ferenc rekordot jelentő négy góljával Santiago Bernabéu legényei 7–3-győztek a BEK-döntőben, aminek köszönhetően zsinórban ötödszörre nyerték meg a sorozatot. Erre máig egyetlen csapat sem volt képes.

 Santiago Bernabéu Yeste mond beszédet Puskás Ferenc búcsúvacsoráján (fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

1969. május 26-án a spanyol sztárklub íratlan szabályait figyelmen kívül hagyva búcsúmérkőzést szervezett Puskás Ferenc tiszteletére. Ezt tízéves szolgálattal lehetett kiérdemelni a Real Madridnál, de Santiago Bernabéu szerint Puskás Ferenc 1958-tól 1966-ig nyújtott teljesítményével méltó volt a búcsúmérkőzésre. A legendás klubelnök 1978. június 2-án hunyt el 82 éves korában az argetin világbajnokság alatt. Tiszteletére a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) háromnapos rendelt el.

(A borítóképen Puskás Ferenc és Santiago Bernabéu a magyar klasszis madridi búcsúvacsoráján.)

További hírek