Európa-kupa-győzelem!

2023-05-17

Megnyílt a Puskás Intézet új Aranycsapat kiállítása az Európa-kupa-győzelem 70. évfordulóján a Szatmári Múzeumban, Mátészalkán.

A megnyitón először Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója üdvözölte a résztvevőket, akik között ott voltak a helyi focicsapat fiatal futball-palántái is. Az igazgató háláját fejezte ki, hogy az Aranycsapat-vándorkiállítás a mátészalkai múzeumba érkezett.

Fotó: Szatmári Múzeum facebook oldala

„Megtisztelőnek tartom, hogy olyan világvárosok után, mint Barcelona vagy Madrid, Mátészalkán tekinthető meg a Puskás Intézet tárlata” – mondta Torma Tamás, Mátészalka alpolgármestere és a Mátészalkai MTK elnöke. Az alpolgármester hozzátette: a fiatalok most testközelből élhetik át Puskás Ferencék sikereit, amelyek kell, hogy inspirálják őket. Az MMTK elnöke elmesélte, hogy néhány hónappal a legendás londoni 6–3-as meccs előtt az Aranycsapat Nyíregyházán játszott felkészülési mérkőzést a szabolcs-szatmári megyeválogatott ellen, amelyben szerepelt Szép Ferenc mátészalkai játékos is. Torma Tamás szerint az Aranycsapat 17–1-es nyíregyházi győzelme is hozzájárulhatott a Wembley Stadionban aratott világraszóló sikerhez. Az alpolgármester elmondta, a települést büszkeséggel tölti el, hogy a 46-szoros férfi válogatott Bodnár László mátészalkai születésű, míg a 40-szeres női válogatott Kocsán Petra pedig a városban kezdte a pályafutását.

Fotó: Szatmári Múzeum facebook oldala

„Öcsi bácsi mindig azt mondta: „Tanítsátok focizni a gyerekeket”. Biztos vagyok benne, hogy nagyon boldog lenne, ha látná, milyen sok fiatal jött most el a kiállításra” – mondta Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója. Az igazgató felidézte a történelmi Európa-kupa-győzelem részleteit, illetve megemlékezett a 21. éve elhunyt Kubala Lászlóról, valamint arról, hogy csütörtökön lesz az évfordulója Puskás Ferenc 1960-as Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntőben (BEK) szerzett négy góljának.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója és Torma Tamás, Mátészalka alpolgármestere. (Fotó: Szatmári Múzeum facebook oldala)

1953. május 17-én győzte le 3–0-ra a magyar labdarúgó-válogatott Olaszországot az új római Olimpiai Stadion megnyitóján, s ezzel megnyerte az 1948–1953-as Európa-kupát. A siker 70. évfordulóján a Puskás Intézet a mátészalkai Szatmári Múzeumban nyitotta meg új Aranycsapat kiállítását, amely egy hónapig látogatható.

(Borítókép: Szatmári Múzeum facebook oldala)

További hírek