Felelősséggel tartozunk a fiatalokért

2019-07-26

Takács Mihály, a Puskás Akadémia igazgatója, Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa és Szondy Zoltán, a Csíkszeredai Akadémia igazgatója volt az Arany Pillanatok vendége Tusnádfürdőn.

Az idén harminc éves Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor Infotér Színpadán kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Puskás Intézet által szervezett Arany Pillanatok programsorozat, Balogh Balázs moderálásával.

Takács Mihálytól, a Puskás Akadémia igazgatójától megtudhatták a hallgatók, hogy a Puskás Akadémia az összes Kárpát-medencei akadémiát segíti szakmailag, így a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát is. „Intézményünk a partnerakadémiákkal karöltve együtt próbál tenni az egész magyar labdarúgás fejlődéséért.” Takács Mihály szerint: „Akadémiánk a segítségnyújtással nem irányítani akarja ezen egyesületeket, hanem lehetőséget biztosítani számunkra a fejlődésre, hogy minél több tehetséges labdarúgót tudjanak kinevelni.” Az igazgató elmondásából kiderült, hogy a mai futballban nagyon fontos az utánpótlásképzés megfelelő szakmai háttere, s ezen feltételek a Puskás Akadémián az elmúlt évtizedben folyamatosan valósultak meg. „Növendékeink nagyszerű körülmények között készülhetnek nap, mint nap, ifjú labdarúgóink teljesítményét folyamatosan mérik szakembereink, ezáltal is segítve a jövő csillagainak fejlődését.” Takács Mihály továbbá hangsúlyozta: „egy korosztályos csapatból az átlag alapján két élvonalbeli játékos lesz, ám a többiek kezét sem engedheti el a Puskás Akadémia, hiszen felelőséggel tartozunk ezen fiatalokért is. Azon ifjak számára, akik egyesületünk jövőjét biztosíthatják, a Testnevelési Egyetemmel kötött életpályamodell segít.”

Szondy Zoltán, a Csíkszeredai Akadémia igazgatója nagyon büszke az utánpótlásban elért sikerekre, illetve, hogy az FK Csíkszereda feljutott a román másodosztályba. „A Székelyföldi Labdarúgó Akadémián nagyon hálás a Puskás Akadémia szakmai segítségéért”, viszont kiemelte, hogy „a kapcsolatunkra ne hivataliként, sokkal inkább családias, baráti együttműködésként tekintsenek az emberek. A határon túli klubnál a következő szezonban szeretnénk bent maradni a másodosztályban, s hogy minél több tehetség mutatkozhasson be a felnőtt futballban.”

Diószegi László, a Sepsiszentgyörgy tulajdonosa szót ejtett róla, hogy a nyáron új csapatot kellett építeniük miután 14 játékost küldtek el. Ezért nem elégedetlen az első két fordulóban elért két gólnélküli döntetlennel. A tulajdonos elmesélte: „egyre többen fogadják el a román élvonalbeli klubok közül a Sepsi OSK gárdáját – leszámítva pár bukaresti egyesületet”. A játékvezetői ténykedésekkel kapcsolatban elárulta: „voltak mérkőzések, ahol meg kellett küzdeniük a bírói ítéletekkel”, de véleménye szerint mindig két gólt kell lőni, mert abból az egyiket biztosan meg fogják adni. Diószegi László rámutatott a Csíkszeredai Akadémia és a Sepsi OSK közötti különbségekre is: „amíg náluk az első csapatra helyezték a hangsúlyt, addig Csíkszeredán az utánpótlásból nőtte ki magát a felnőtt együttes.” Szerinte kiváló munka folyik a Székelyföldi Akadémián, s pár éven belül ők is fel akarnak zárkózni a csíkszeredaiak mögé az utánpótlásképzésben.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar labdarúgás jövője csak akkor lehet sikeres, ha mindannyian összefogunk.

Holnap az érdeklődők 13 órakor az Infotér Színpadán Nagy Lászlóval, a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes volt kézilabdázóval, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnökével találkozhatnak.

A kiállítás kizárólagos támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.

 

 

 

További hírek