Futballcsillagok a Tisza-parti városban

2018-04-13

Puskás, Grosics, Buzánszky és cimboráik útja – Nyíregyházát követően – Szegedre vezetett: ezúttal a Tisza-parti városban láthatók az Aranycsapat ereklyéi.

Alighogy véget ért Nyíregyházán a Puskás Intézet „Arany pillanatok” című kiállítása, a futball-legendák emlékei máris továbbvándoroltak az országban – ezúttal Szegedre látogatott a Puskás Intézet Aranycsapatot bemutató különleges tárlata a 6:3 jubileumi évében. Április 13-án, egy igazán különleges napon nyílt meg a kiállítás a Szegedi Dóm Látogatóközpontban: 1955-ben ugyanis épp ezen a napon lépett pályára a világverő magyar válogatott a Szegedi Haladás csapata ellen. Mintegy húszezren szurkolták végig a Haladás pályáján megrendezett rendhagyó mérkőzést, amelyen – Kocsis és Szojka góljával – az Aranycsapat győzedelmeskedett 2–0-ra.

Ám annak, hogy ezúttal éppen Szegedre „költöztek” a legendák, más apropója is van: a szűkebb és tágabb értelemben vett Aranycsapat-játékosok közül ugyanis többen is kötődnek a városhoz. Kispéter Mihály válogatott hátvéd a Tisza-parti városban született, ahogyan Sándor Károly, avagy „Csikar”, a szélsebes jobbszélső is. Lakat Károly, a legendás „tanár úr”, a győri születésű fedezet 1941 és 1943 között a Szegedi AK játékosa volt, majd 1956-ban a Szegedi Haladás vezetőedzőjeként ismét a hírös városba került. Az Aranycsapat kiváló balfedezete, Zakariás József ugyancsak köthető a városhoz: a kispestiek mellett a Szegedi AK mindenáron le akarta igazolni őt. „Minden vágyunk az, hogy téged a SZAK csapatának megszerezzünk” – szerepel a Szegedi Atlétikai Klub Zakariásnak írt levelében. A szerződésajánlat mellett a szegedi vitrinekben rejtezik többek között a balfedezet anyakönyvi kivonata, iskolai értesítője, az ’54-es világbajnokságról küldött képeslapja, öngyújtója vagy épp 1951-ben az MTK-val nyert bajnoki aranyérme is. S persze ott vannak a nagyváradi Magyar Imre szegedi sportjelvényei és zászlói is.

A szegedi tárlatot Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök nyitotta meg. „Köszöntöm a tárlat díszvendégeit, az Aranycsapat tagjait – fogalmazott a püspök. – A futball több mint sport, s az Aranycsapat játéka több mint labdarúgás: a nemzeti identitás és büszkeség, az összetartozás kifejezője is egyben, s elsegít bennünket a jövő felé. Merthogy a jövőt építeni a múlt nélkül nem lehet. Kívánom, hogy mindazok az értékeket, amelyeket az Aranycsapat legendás labdarúgói képviseltek, a tárlat által is továbbörökítődjenek.” Balogh Balázs kommunikációs igazgató a kiállítás megnyitóján a Puskás Intézet küldetéséről beszélt: „Immár 2011 óta gyűjtjük a nagy labdarúgók ereklyéit, hogy elvigyük a legendák történetét az ország minden szegletébe, s így a magyar futball hírnevét öregbítsük.” A szegedi tárlat egészen május 6-áig tekinthető meg a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, s aztán Gyulára visz majd a legendák útja.

(Riportunkat a szegedi Aranycsapat-kiállításról az április 25-én az M4 Sporton látható Puskás Magazinban tekinthetik meg.)


 

További hírek