Forradalmi aranycsapat

2021-10-23

Hatvanöt éve tört ki az 1956-os forradalom és szabadságharc.

A forradalom az Aranycsapat tagjainak életét is nagyban meghatározta. 1956. október 23-i eseményeket követően a Budapest Honvéd – a Minisztertanács elnöki tisztségét azokban a napokban betöltő Nagy Imre jóváhagyásával – november elején elutazott egy nyugat-európai túrára. Értesülve a szovjet tankok bevonulásáról, nem tértek haza. A Honvéd az Athletic Bilbao ellen játszott idegenben a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) első kiírásának első fordulójában. A november 22-i 3–2-re elveszített meccs előtt Puskásék jól fizető gálameccsekből tartották fenn magukat.

Grosics Gyula 1957 júliusában, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán csak a rendszerváltás után jött vissza végleg Magyarországra, Kocsis Sándor pedig már sosem térhetett haza 1979-ben következett halála miatt.

Grosics Gyula visszaemlékezése:

Hazánktól elszakadt fiaink közül Czibor Zoltán és Kocsis Sándor – a már korábban emigrált – Kubala Lászlóval kiegészülve alkotott elképesztőt Barcelonában. 1962-ben Czibor és Kocsis szerezte a katalán csapat történetének első BEK-döntős góljait – igaz a fináléban 3–2-re kikaptak Guttmann Béla Benficájától.

Czibor Zoltán, Kocsis Sándor, Kubala László Barcelona mezben (fotó: Puskás Intézet)

Kocsis Sándor 1958 és 1966 között volt az FC Barcelona játékosa, a katalánoknál az „Aranyfejű” becenevet viselő csatár 75 mérkőzésen 42 gólt szerzett. Kétszer nyert spanyol bajnokságot, kétszer Spanyol Kupát, és egyszer Vásárvárosok Kupáját. Kérésére a gránátvörös-kékek által szervezett búcsúmérkőzése 1968. október 23-án volt, ezzel is emlékezve szeretett hazájára és a forradalomra.

Kocsis Sándor búcsúmeccsének plakátja (Puskás Intézet)

Puskás Ferenc 1963. október 23-án az Angol Labdarúgó-szövetség 90. születésnapjára rendezett találkozón lépett pályára a Wembleyben. Az angol válogatott a FIFA-álomcsapattal, azaz a világválogatottal játszott. Puskás Eusébiót váltva, csereként állt be a világválogatottba a gálamérkőzésen, amelyet az angolok 2–1-re nyertek.

Puskás Ferenc a világválogatottban (fotó: Puskás Intézet)

(A borítóképen Grosics Gyula által aláírt 500 forintos bankjegy, amelyet az 1956-os forradalom 50. évfordulójára bocsátottak ki.)

További hírek