Fritz Walter és az Aranycsapat

2021-10-31

Ma lenne 101 éves az 1954-es világbajnok NSZK válogatottjának csapatkapitánya.

Fritz Walter 1920. október 31-én született a németországi Kaiserslauternben. A kiváló német játékos egész pályafutása során csak a szülővárosának csapatát erősítette. 1951-ben és 1953-ban német bajnokságot nyert az 1. FC Kaiserslautern együttesével. A német klasszis 1940-ben mutatkozott be hazája válogatottjában a Románia ellen 9–3-ra megnyert találkozón, itt rögtön mesterhármasig jutott. Fritz Walter karrierje során 61-szer szerepelt a német, illetve a nyugatnémet válogatottban, összesen 33 alkalommal volt eredményes címeres mezben. Játszott az 1954-es és az 1958-as világbajnokságon, előbbin nagy bánatunkra éppen Magyarországgal szemben lett világbajnok. Fritz Walter ötször futballozott a magyarok ellen, s háromszor volt eredményes.

Fritz Walter és Puskás Ferenc által aláírt fotó az 1954-es világbajnokság döntőjéről. (Fotó: Puskás Intézet)

Fritz Walter a II. világháborúban Máramarosnál szovjet hadifogságba esett. Az egyik legelterjedtebb történet szerint egy magyar őr felismerte őt, mert látta játszani 1942 májusában az Üllői úton. Az őr ezért segített neki hamis papírokat szerezni. Azt mondta róla a feletteseinek, hogy Fritz Walter nem német, hanem Saar-vidéki. A világbajnok játékos egész életében hálás volt a magyaroknak a hadifogolytáborban történtek miatt. Az 1956-os forradalom után pénzt küldött a külföldön maradt magyar futballistáknak.

Puskás Ferenc és Fritz Walter. (Fotó: Puskás Intézet)

Élete utolsó évtizedeiben gyakran találkozott az Aranycsapat tagjaival, jó barátságot ápolt Puskás Ferenccel, Buzánszky Jenővel és Grosics Gyulával. „Egészen ritka az olyan barátság a sportban, hogy egy világbajnoki döntő nyertesei és vesztesi hosszú évtizedeken át a legjobb viszonyban vannak egymással. Ugyan a politikai viszonyok miatt 1990-ig nem találkozhattunk a legyőzőinkkel, azóta azonban remek viszonyban vagyunk velük. A berlini fal leomlása után, 1991-ben Kohl kancellár meghívott minket, Puskást, Hidegkutit, Grosicsot, Czibort és engem Németországba, (…) Ott találkoztunk újra a Bernben ellenünk győztes németekkel, a két Walterrel, Eckellel, Schäferrel és a többiekkel” – nyilatkozta 2013-ban Buzánszky Jenő Fritz Walter öccsének, Ottmar Walternek a temetése előtt.

Grosics Gyula, Fritz Walter és Puskás Ferenc. (Fotó: Puskás Intézet)

Fritz Walter 81 évesen 2002. június 17-én hunyt el. Nevét korábbi csapatának, az 1. FC Kaiserslauternnek a stadionja viseli.

További hírek