Futballkultúrák találkozása

2022-05-04

Június 2. és 6. között rendezik a tizenötödik Puskás–Suzuki-kupát.

Ma délelőtt a Puskás Akadémia Sport-és Konferenciaközpontban volt a tizenötödik Puskás–Suzuki-kupa sajtótájékoztatója. A Puskás Ferencről elnevezett tornát június 2-6. között rendezik. Az eseményre visszatér a magyar klasszis korábbi csapata, a Real Madrid, újoncként fog szerepelni a tornán az ukrán Dinamo Kijev és a felvidéki Dunaszerdahely, részt vesz a viadalon továbbá a címvédő Puskás Akadémia, a Budapest Honvéd, a brazil Flamengo, a görög Panathinaikosz és portugál Sporting Lisszabon.

A sajtótájékoztatón a nyolc csapatot két négyfős csoportba osztották. A tornán 30 perces félidőket játszanak majd az együttesek. A bronzcsatát és a finálét a Pancho Arénában rendezik pünkösdhétfőn. Ezt a két mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti. A többi találkozót online követhetik majd figyelemmel az érdeklődők a Puskás Akadémia YouTube-csatornáján.

„Nagyszerű dolog, hogy immár tizenötödik alkalommal tudjuk megrendezni a Puskás–Suzuki-kupát – nyitotta meg az eseményt felvezető sajtótájékoztatót a torna rangjához méltó helyszínen, a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont konferenciatermében Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumának elnöke. – Nekem tavaly a legszebb pünkösdi ajándék volt, hogy a csapatunk behúzta a győzelmet. A Magyar Suzuki Zrt.-t külön szeretném kiemelni, példátlan, hogy tizenöt éve áll mellettünk – nagy örömünkre a jövőben is főtámogatónk lesz. A cég vezérigazgató-helyettesével, Urbán László barátommal szorgosan tartjuk a sajtótájékoztatókat minden évben, közben néhány ősz hajszálunk is kinőtt, de ez persze nem a torna, hanem az idő múlása miatt van. A legnagyobb sikerünknek tényleg azt tartom, hogy tizenötödik éve tudjuk megrendezni ezt a világszínvonalú tornát. Idén új csapat is lesz, nagy szeretettel várjuk a Dinamo Kijevet is. A tornának egyéb hozadéka is van, sok játékos került be azóta a nemzeti együttesbe, sokan futballoznak neves klubokban, hogy csak néhány nevet említsek: Sallai Roland, Gyurcsó Ádám, Szolnoki Roland, Kleinheisler László, Tóth Balázs és Spandler Csaba. A tavaly ezüstérmet szerző első csapatunkban is öt-hat olyan futballista jutott szóhoz rendre kezdőként, aki az akadémiánkon nevelkedett.”

„Kétség sem férhet ahhoz, hogy kétezer-nyolcban remek döntést hoztunk, cégünknél büszkék vagyunk arra, hogy a kezdetek óta támogatjuk a tornát. Az életünkben folyamatosan jelen van a Puskás–Suzuki-kupa, az arra való készülődés. Úgy vélem, az évek során sikerült bebizonyítanunk, mindannyiunk érdeke az, hogy érteket teremtsünk. Ezúton is sok sikert kívánok a játékosoknak az álmaik felé vezető úton" - mondta Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Liszkai Dezső, a Puskás Akadémia igazgatója kiemelte, hogy a tornán különböző futballkultúrák találkoznak. Ez pedig mélt méltó emléket állít Puskás Ferencnek.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete a kupa megálmodói közé tartozott. „Az, hogy a vírushelyzet után első szóra visszatér a Real Madrid, a kupa presztízsének is köszönhető. Egy sor nagy múltú csapat megfordult már itt az elmúlt években, emlékszünk olyan sorsolásokra, amikor itt volt velünk Emilio Butragueno, Gheorghe Hagi vagy éppen Jesper Olsen. Volt, amikor a meccseket is albérletben rendeztük, aztán lett stadion, lett telt házas döntő. Az évek során felnőttünk a torna rangjához, végül eljutottunk odáig, hogy a Puskás Akadémia tavaly megnyerte a tornát. Hosszú út volt ez sok érdekes állomással és küzdelemmel, szerencsére voltak olyanok, akik az első pillanattól fogva mellettünk álltak, gondolok itt elsősorban Orbán Viktorra, Urbán Lászlóra és Mészáros Lőrincre, aki – Jakab János felügyelőbizottsági elnökkel együtt – még Madridba is eljött, hogy el tudjuk csábítani a Realt. Miközben Puskás Ferencné is mindenben segített nekünk, amíg tehette. Most már a tornának saját hagyománya és hatalmas presztízse van, ami fantasztikus."

További hírek