Gere Gyulára emlékezünk

2021-11-02

Világhírű sípmesterünk huszonnyolc éve hunyt el.

Gere Gyula 1920. március 26–án Rákospalotán látta meg a napvilágot. A polgári foglalkozását tekintve a Magyar Nemzeti Bank banktisztviselőjeként dolgozott könyvelőként. Futball iránti rajongása okán huszonhét évesen, 1947–ben tette le a játékvezetői vizsgáját, majd végigjárva a ranglétrát végül 1955–ben debütált magyar első osztályú labdarúgó mérkőzés játékvezetőjeként.

Gere Gyula Az FC Internazionale–CA Independiente Világkupa–döntőn. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

A statisztikák szerint több mint 120 hazai NB I–es találkozót vezetett, azonban az igazi hírnevet a nemzetközi porondon érte el. Kiemelkedő eseményeknek számított a karrierjében, hogy 1964. április 15–én a Borussia Dortmund–FC Internazionale BEK–elődöntőn dirigálhatott.

Az 1964-es FC Internazionale–CA Independiente Világkupa-döntő meccslabdája. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Majd nem sokkal később, szeptember 23–án az FC Internazionale–CA Independiente Világkupa–­találkozó második döntő mérkőzésén fújhatott, több mint ötvenezer néző előtt.

A Nemzeti Sport 1993. november 2-i száma

Aktív játékvezetői karrierjét követően sem szakított a szenvedélyével: húsz évig dolgozott az MLSZ JB Oktatási Bizottságában. Gere Gyua 73 évesen hunyt el 1993-as novemberében, a Nemzeti Sport 1993. november 2-án számolt be a kiváló sípmester haláláról.

(A borítóképen Gere Gyula és Puskás Ferenc.)

További hírek