Gólkirály

2023-12-24

Puskás Ferenc hetven évvel ezelőtt, szent este napján lett negyedszerre (és egyben utoljára) hivatalosan a labdarúgó NB I gólkirálya.

Az 1953-as magyar bajnokságot az MTK (akkori nevén Vörös Lobogó) nyerte meg a Budapesti Honvéd előtt. Az idény utolsó mérkőzését (a 20. fordulóból elhalasztott bajnoki) december 24-én játszotta a Vasas és az Újpest (akkori nevén Bp. Dózsa) a Népligetben. A találkozón 1–0-ra győzött az angyalföldi gárda, így megelőzte az újpesti csapatot, s harmadik helyen zárt a tabellán. A mérkőzést megelőzően Csordás Lajosnak volt minimális esélye arra, hogy beérje a góllövőlista elején Puskás Ferencet. Bár a Vasas támadója szerezte a győztes gólt az Újpest ellen, összesen „csak” 20 találatig jutott, ezzel még a dobogóra sem fért fel a góllövőlistán. Az 1953-as NB I gólkirály Puskás Ferenc volt 27 góllal (26 mérkőzésen), második helyen 24 találattal Kocsis Sándor végzett, a harmadik pedig 23 góllal a bajnok MTK legeredményesebb játékosa, Hidegkuti Nándor lett. Puskás pályafutása során negyedszerre és egyben utoljára bizonyult a legtermékenyebb labdarúgónak a magyar élvonalban.

Puskás Ferenc 1953-as gólkirályi címert kapott plakettje. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc 1953-as kiváló sportolói igazolványa. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Érdekesség, hogy Puskás Ferenc három évvel korábban szintén szent este napján vált az NB I gólkirályává, sőt bajnokává. Az 1950-es őszi szezon (ekkor vezették be hazánkban szovjet mintára a tavaszi-őszi rendszert, így 1950 őszén csak „félbajnokságot” rendeztek) december 24-én zárult, ráadásul a „bajnoki döntővel”. Az MTK (akkor éppen Textiles néven) a Bp. Honvéddal csatázott az aranyéremért a Dózsa Stadionban. A meccs elején Puskás Ferenc révén a kispesti együttes került előnybe, de Hidegkutiék fordítottak, és 3–1-re elhúztak. Ezután jött a Ferencvárosból a Bp. Honvédhoz átkényszerített Kocsis Sándor, aki mesterhármast ért el. Így az 53. percben már a kispesti alakulat állt az első helyen és Kocsis vezette a góllövőlistát 24 találattal. Azonban érkezett Puskás Ferenc, aki előbb a 65. percben, majd 85. percben is betalált. Ezzel a Bp. Honvéd 6–3-ra verte az MTK-t, s 27 ponttal megnyerte az NB I-t a 24 pontos riválisát megelőzve (két pont járt a győzelemért). Puskás Ferenc pedig 25 góllal – 15 bajnokin – harmadszorra lett az NB I gólkirálya.

Puskás Ferenc 1950 őszi NB I-es bajnoki aranyérme. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc cigarettatárcája, amelyet az Országos Sporthivataltól (OSH) kapott a bajnoki elsőségért. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

Puskás Ferenc 1950 őszi bajnoki zászlója. (Fotó: Puskás Intézet/Puskás-hagyaték)

A Bp. Honvéd 1950 őszi bajnokcsapatának tablója – Rákóczi László és Bányai Nándor aláírásával. (Fotó: Puskás Intézet)

További hírek