Hatvanhat éves diadal

2021-10-16

A válogatott mérkőzések között nagy hagyományokkal rendelkező magyar-osztrák mérkőzések 100. találkozójára, 1955. október 16-án, a Népstadionban került sor.

Sebes Gusztáv szövetségi kapitány a következő kezdőcsapatot küldte a pályára, melyben hat „klasszikus” Aranycsapat-tag is játszott: Fazekas – Buzánszky, Kárpáti, Lantos – Bozsik, Szojka, Kertész – Kocsis, Tichy, Puskás, Czibor. A 104.000 néző előtt a kezdőrúgást a legenda, Schlosser Imre végezte el.

A csapatok kivonulását követően a főszereplők a kezdőkörben; középen Schlosser Imre, a jobb szélén pedig Puskás Ferenc (Fotó: Puskás Intézet)

Tichy már az 5. percben vezetést szerzett nekünk. A második játékrészben jött az egyenlítés, azután pedig a magyar-henger: az elkövetkezendő öt gólt, sorrendben, Kocsis, Czibor, Tóth II (aki csereként állt be), Czibor és Puskás szerezték.

A mérkőzésre készített emlékérme (Fotó: Puskás Intézet)

A mérkőzésre készített emlékplakett (Buzánszky-hagyaték/ Puskás Intézet)

Az Austria elnöke, Schwartz dr. így vélekedett a mérkőzés után: „Ez a meccs futballálom volt… Fiaink úgy játszottak, mint 1902-ben az első mérkőzésen. A magyarok lökhajtásos repülőgépen száguldanak, a mieink a fiákernél maradtak.”

További hírek