Hidegkuti és a Fiorentina

2023-02-14

Hidegkuti Nándor halálának 21. évfordulóján, az edzői korszakának firenzei éveit elevenítjük fel.

Az Aranycsapat legendáját csak három évre engedték ki külföldre, ráadásul egyszerre csak egyik gyermeke lehetett vele kint, Olaszországban, nehogy Hidegkuti Nándor disszidáljon. Az „Öreg” 1960. november 3-án érkezett meg Firenzébe, s Czeizler Lajos elküldésével 1961. január 25-én lett az olasz élvonalbeli Fiorentina edzője.

Részlet az 1961. május 17-i Kupagyőztesek Európa-kupája-döntő, első mérkőzéséről, Rangers – Fiorentina (0–2) Hidegkuti edzésnaplójából (Fotó: Puskás Intézet/Hidegkuti Nándor-hagyaték)

Részlet az 1961. május 27-i Kupagyőztesek Európa-kupája-döntő, második mérkőzéséről, Fiorentina – Rangers (2–1) Hidegkuti edzésnaplójából (Fotó: Puskás Intézet/Hidegkuti Nándor-hagyaték)

Hidegkuti első itáliai szezonjában, az 1960–1961-es évadban edzésnaplót vezetett. Ebben az idényben megnyerte a Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK-et), valamint az olasz kupát a Fiorentinával. Előbbi sorozat döntőjében az olasz klub 4–1-es összesítéssel hódította el a trófeát, a skóciai Glasgowban 2–0-ra verte a Rangerst, majd a firenzei visszavágón 2–1-re győzött Hidegkuti csapata. Érdekesség, hogy a visszavágót Hernádi Vilmos magyar játékvezető dirigálta. A Fiorentina az olasz kupa fináléjában pedig a Lazio ellen nyert 2–0-ra.

Részlet az 1961. június 11-i Olasz Kupa-döntő, Fiorentina – Lazio (2–0) mérkőzésről Hidegkuti edzésnaplójából. (Fotó: Puskás Intézet/Hidegkuti Nándor-hagyaték)

Hidegkuti az 1962–1963-as szezonban – a legjobb négy között az Újpest 3–0-s kiejtésével (2–0,1–0) –ismét döntőig jut a KEK-ben a gárdával, az Atlético Madrid elleni 1–1-es döntetlen során még ő ült a kispadon. A világbajnokság miatt négy hónappal később megismételt fináléban azonban már Ferruccio Valcareggi foglalta el magyar szakember helyét. Hidegkutit a firenzeiek két évre szerették volna a szerződést hosszabbítani, ám a sporthivatal csak három évre engedte ki, ezért 1962 nyarán egy évadra Mantovába ment.

(Borítókép: Az 1961-es olasz kupa-győzelem után Hidegkuti Nándor vezetődző és a Fiorentina kapusa, Enrico Albertosi, aki 1968-ban Európa-bajnok volt az olasz válogatottal. Fotó: Puskás Intézet/Hidegkuti-Nándor-hagyaték.)

További hírek