Hőseinkre emlékezünk hőseinkkel

2021-10-06

1849. október 6-án végezték ki az aradi vértanúkat. A Puskás Intézet négy éve Aradon tartott kiállítást.

A kiállításra a Puskás Intézet igazi kuriózummal készült, az Aradi Atlétikai Klub zászlajával 1931-ből. A tárlat sajátos aradi kötődése volt még, hogy az Aranycsapat kőkemény hátvédje, Lóránt Gyula az aradi ITA játékosa volt. Az egyesületet 1945. április 18-án alapította a textiliparos Neumann báró Intreprinderii Textile Arad (ITA) néven. Lóránt leigazolásával a csapat már az 1946/47-es idényben bajnoki aranyat nyert a román bajnokságban. A kiállításon látható volt többek között a játékos 1953-as Európa-kupán szerzett aranyérme, továbbá számos személyes tárgya, igazolványa, kitűzője.

Az Aradi Atlétikai Klub 1931-es zászlaja (Puskás Intézet)

A Maros folyó partján fekvő városban olyan ritkaságokat láthattak továbbá az érdeklődők, mint a kis Öcsi születési anyakönyvi kivonata és keresztlevele, a Budapest Honvéd 1950-es bajnoki zászlója, a legenda 1952-es helsinki olimpiai aranyérme és 1954-es világbajnoki ezüstérme, a Real Madriddal nyert megannyi kupa, gólkirályi és BEK-serlegek, vagy éppen a 100. osztrák–magyar mérkőzés labdája.

Aradi kiállítás

Néhány napja a Puskás Intézet birtokába került újabb aradi futballereklye, 1915-ből az Aradi Törekvés Sport Egylet tagsági igazolványa.

Az Aradi Törekvés Sport Egylet 1915-ös tagsági igazolványa (Puskás Intézet)

Az aradi kiállításról készített összeállításunk:

Október 6-án emlékezzünk nemzeti hőseinkre!

További hírek