Isten éltesse, Bozsik Pétert!

2023-10-30

62 éves a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Az Aranycsapat legendás ötösének, Bozsik Józsefnek a fia, Bozsik Péter 1961. október 30-ánn született Budapesten. Édesapját korán elveszítette, mindössze 17 éves volt, amikor a zseniális középpályás 1978. május 31-én elhunyt.

Bozsik József és Bozsik Péter. (Fotó: Puskás Intézet/Bozsik-hagyaték)

Bozsik Péter játékosként a Pénzügyőr gárdájában szerepelt a másod- és harmadosztályban. Edzői karrierjét is a II. kerületi csapatnál kezdte. Első sikereit a Vasasnál érte, a 2000–2001-es szezon közben vette át az angyalföldi együttes irányítását, amelyet bajnoki bronzéremig vezetett. Bozsik a következő idényben már Zalaegerszegen dolgozott. A csapattal 2002-ben megnyerte az NB I-et és a Bajnokok Ligája-selejtezőben 1–0-ra legyőzte a Manchester Unitedet a Puskás Ferenc Stadionban.

Johan Cruyff, Bozsik Péter és Bozsik József (fotó: Puskás Intézet/Bozsik-hagyaték)

2006-ban nevezték ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának, ezzel édesapja nyomdokaiba lépett, hiszen Bozsik József is irányította a nemzeti csapatot. Bozsik Péter irányította még a Szombathelyi Haladást, a Sárisáp-TASK-ot, a Tatabányát és Komárom VSE-t. Jelenleg az M4 SPORT szakértője és rendszeres résztvevője a Puskás Intézet eseményeinek.

Isten éltesse, Bozsik Pétert!

(Borítókép: Bozsik Péter a Puskás Intézet nagyszalontai kiállítás megnyitóján idén szeptemberben.)

További hírek