Jeles játékvezetésből

2023-03-26

103 éve született világhírű sípmesterünk, Gere Gyula.

Gere Gyula 1920. március 26-án Rákospalotán látta meg a napvilágot. A kiváló játékvezető eredileg a Magyar Nemzeti Bank banktisztviselőjeként dolgozott. A futball iránti rajongása miatt huszonhét évesen, 1947-ben tette le a játékvezetői vizsgát, majd végigjárva a ranglétrát 1955-ben vezette első mérkőzését a magyar élvonalban.

Gere Gyula magyarországi játékvezetői felvarrója. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

A statisztikák szerint több mint 120 hazai NB I-es találkozón fújta a sípot, hírnevet mégis a nemzetközi porondon szerzett. Kiemelkedő eseményeknek számított a karrierjében, hogy 1964. április 15-én ő dirigálhatott a Borussia Dortmund–FC Internazionale Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) elődöntőben.

Gere Gyula játékvezetői sípja. (Fotó: Puskás Intézet)

1964. szeptember 23-án az FC Internazionale–CA Independiente Világkupa–­találkozó második döntő mérkőzésén fújta a sípot, több mint ötvenezer néző előtt. Gere pályafutása során összesen 50 nemzetközi klubmérkőzést és 8 válogatott találkozót vezetett.

Az 1964-es FC Internazionale–CA Independiente Világkupa-döntő 2. mérkőzésének a meccslabdája. (Fotó: Puskás Intézet/Gere-hagyaték)

Aktív játékvezetői karrierjét követően sem szakított a szenvedélyével: húsz évig dolgozott az MLSZ JB Oktatási Bizottságában. Gere Gyula 73 évesen hunyt el 1993-ban. Hagyatékának egy részét a Puskás Intézet őrzi.

További hírek