Kilencvenhét éves lenne Deák Ferenc

2019-01-15

1922. január 16-án Budapesten született minden idők egyik legnagyszerűbb góllövője, Deák „Bamba” Ferenc. A labdarúgó néhány relikviája a Puskás Intézetben található.

Deák Ferenc 1940-ben a Szentlőrinci AC (SZAC) együttesében kezdte pályafutását, ahol hét évig szerepelt. Kiváló formáját bizonyítja, hogy az 1945–46-os, az 1946–47-es és 1948–49-es szezonban is ő szerezte a legtöbb gólt Európában. Ráadásul 1945–46-ban 34 mérkőzésen 66 találatot jegyzett, ami a mai napig Európa-csúcs. Elképesztő teljesítményének elismeréseképpen 1997-ben Münchenben, az IFFHS gáláján megkapta az „Évszázad gólkirálya” címet.

Az IFFHS gáláján kapott díja (Deák-hagyaték/ Puskás Intézet)

1947-ben került az Ferencvároshoz. Itt 111 mérkőzésén 155-ször volt eredményes. Az 1948/49-es idényben bajnok lett a zöld-fehér csapattal, és 59 találattal ő lett a gólkirály is. A kommunista államosítás 1950-re a magyar labdarúgó bajnokságot is elérte. Így a három kiemelt csapat (Honvéd, Dózsa, Bástya) lett a legjobb játékosok gyűjtőhelye. Bamba ekkor került a Ferencvárosból a rivális újpestiekhez, nem is akárhogyan: Deák Ferenc 1950-ben, a már átalakított Ferencváros-ÉDOSZ játékosaként a siófoki Fogas étteremben iszogatott. Mulatni támadt kedve, így a Fradi-indulót kezdte énekelni nagy hanggal. Nem sokkal később két ember lépett oda az asztalához, hogy hagyja abba az éneklést. Deák erre kikért két fröccsöt, amit a két férfi arcába öntött, majd egy-egy pofonnal elintézte a dolgot. Mint kiderült, a kiütött két férfi belügyminisztériumos rendőrök voltak, így a folytatásban Deáknak két választása maradt, vagy a börtön, vagy a Bp. Dózsa.1950-ben így volt kénytelen a rivális Bp. Dózsához igazolni. A lila-fehéreknél töltött négy éve alatt azonban itt sem hagyta abba a gólgyártást, 77 fellépésén 53 gólt szerzett. Játékoskarrierjének utolsó éveit a VM Egyetértésnél, a Bp. Spartacusnál, illetve a Siófoknál töltötte.

A bajnoki címért kapott ezüst emlékpajzsa (Deák-hagyaték/ Puskás Intézet)

A válogatottban kevés lehetőséget kapott, mindössze húsz alkalommal ölthette magára a címeres mezt. Azonban, ha játszott, akkor általában eredményesen tette mindezt, összesen 29-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját. 1946. október 6-án, az első válogatott fellépésén Ausztria volt az ellenfél. Deák – többek között Puskással, Szuszával , Zsengellérrel az oldalán – parádés játékkal mutatkozott be és az ő két góljával verték az osztrákokat 2-0-ra. A találkozó kapcsán egy érdekes történet is napvilágot látott a sajtóban: „Deák Ferit megkérdezték a meccs előtt, hogyan akar bemutatkozni a nemzeti színekben, mire ő szinte naiv természetességgel válaszolta:
– Rúgok a „sógoroknak” két gólt.
A vezetők meg is feddték érte, micsoda nagyképűség, mit fog szólni erre a közvélemény. Nos, Feri jóvátette „botlását”, szállította az ígéretét, megszerezte megígért találatait” – mesélte Nagy Béla a „Hajrá magyarok” című könyvében.

További hírek