Kapitány, a fedélzeten

2023-04-15

Puskás Ferenc harminc évvel ezelőtt először ült le szövetségi kapitányként a magyar labdarúgó-válogatott kispadjára.

A Görögországtól elszenvedett 1–0-ás vereség után lemondott Jenei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Ezután a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Puskás Ferencet kérte fel a kapitányi tisztségre, aki négy mérkőzésre vállalta el a feladatot. Az Aranycsapat legendás játékosának a kinevezése hatalmas meglepetést keltett. Puskás szövetségi kapitányi megbízatásának híre az egész világon bejárta a sportsajtót. A bemutatkozó sajtótájékoztatón, az óbudai Új Sipos étteremben a maga sajátos stílusában látott munkához. Az első kérdésre, amely szerint tudja-e már a válogatott keretének összetételét, Puskás a falon lévő festményre mutatott, s azt mondta: „itt a keret”.

Illés Béla és Répási László figyeli Puskás Ferencet a válogatott edzésén. (Fotó: Puskás Intézet)

Puskás Ferenc első meccse magyar szövetségi kapitányként harminc esztendeje, 1993. április 15-én a Svédország elleni barátságos mérkőzés volt a Népstadionban, amelyet 2002-ben róla neveztek el. Répási László, az 1992–1993-as NB I-es szezon gólkirálya nála mutatkozott be a válogatottban. „Csak egyszer szerepeltem a válogatottban, viszont hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy Puskás Ferenc hívott meg először a nemzeti csapat keretébe és nála mutatkozhattam be. Puskás Ferenc nemcsak a magyar, hanem az egész futballvilág egyik legnagyobb alakja volt. A válogatott edzésein olyan ámulatba ejtő dolgokat művelt labdával, hogy az állam leesett. Az egyik tréningen Détári Lajos, Illés Béla és én kapufáztunk, azaz egymás mellkasára dobtuk a labdát és kapásból el kellett találni a felső lécet, ami nekünk másodszorra-harmadszorra sikerült. Öcsi bácsi odajött, s kérte Dömét, hogy dobja neki a labdát, levette, majd telibe találta a felső kapufát. Döme mondta, próbálja meg még egyszer és ő újra megcsinálta, csak bámulni tudtunk. Sajnos a svédek elleni meccs rosszul sült el számomra, kikaptunk és le is sérültem. A félidőben álltam be csereként, öt perce ment a játék, amikor fellökött az egyik svéd védő és elszakadtak a szalagok a vállamban. Öcsi bácsi le akart cserélni, de az első válogatottságomon nem akartam pár perc után lejönni, ezért végigjátszottam a mérkőzést. Utána két hétig lábadoztam."

Márton Gábor, Csábi József és Pisont István Puskás Ferenccel a válogatott összetartásán a Népstadion toronyépületénél. (Fotó: Puskás Intézet)

A holland sztárklub, a Feyenoord magyar kiválósága, Kiprich József is csodálta Puskás Ferencet. „Akkoriban gyakorta váltották egymást a szövetségi kapitányok a magyar kispadon. Öcsi bácsi csak négy mérkőzésre vállalta el a feladatot. Vele együtt dolgozni mindig óriási dicsőségnek számított. Személyesen nem ismertem őt korábban, de természetesen tisztában voltam az eredményeivel. A világ legjobb játékosa volt, igazi példaképnek számított. Örülök, hogy a játékosa lehettem a válogatottnál, fantasztikus ember volt.”

Puskás Ferenc szövetségi kapitányként a Magyarország – Svédország mérkőzésen. (Fotó: Puskás Intézet)

 

Puskás Ferenc mérkőzései szövetségi kapitányként:

Válogatott barátságos mérkőzés, 1993. április 15.

Magyarország – Svédország 0–2 (0–0)

Budapest, Népstadion, 5 ezer néző, v.: Bülent Yavuz (török)

Magyarország: Petry Zsolt – Telek András, Lőrincz Emil, Nagy Tibor (Bánfi János, 80.), Pisont István, Détári Lajos, Márton Gábor (Fodor Imre, 78.), Balog Tibor (Ifj. Albert Flórián, 69.), Duró József, Kiprich József (Illés Béla, 78.), Hámori Ferenc (Répási László, 46.). Szövetségi kapitány: Puskás Ferenc

Svédország: Thomas Ravelli – Pontus Kamark (Patrik Andersson, 46.), Jan Eriksson, Roger Ljung, Anders Limpar (Stefan Landberg, 60.), Stefan Schwarz (Stefan Rehn, 60.), Jonas Thern, Joachim Björklund, Thomas Brolin (Martin Dahlin, 46.), Klas Ingesson, Johnny Ekström (Stefan Pettersson, 69.). Szövetségi kapitány: Tommy Svensson

Gólszerzők: Ekström (67.), Rehn (87.)

Sárga lap: Limpar (49.), Ljung (73.), Thern (83.)

1993. április 28., világbajnoki selejtező

Oroszország – Magyarország 3–0 (0–0)

1993. május 29., barátságos mérkőzés

Írország – Magyarország 2–4 (2–0)

Gólszerzők: Roy Keane (1.), Niall Quinn (4.), ill. Hamar István (49., 65.), Balog Tibor (85.), Urbán Flórián (87.)

1993. június 16., világbajnoki selejtező

Izland – Magyarország 2–0 (1–0)

További hírek