Karnyújtásnyira az Eb

2023-10-17

Kedd este Litvániában játszik Magyarország, s ha győz, akkor biztosan kijut zsinórban a harmadik Európa-bajnokságára.

Hazánk szombaton Varga Barnabás és Puskás Akadémia-nevelés, Sallai Roland góljaival 2–1-re verte Szerbiát a Puskás Arénában. Így a mieink kedvező helyzetből várhatják a keddi Litvánia elleni Eb-selejtezőt. Amennyiben Magyarország legyőzni ellenfelét, akkor biztosan kvalifikálja magát a következő kontinensviadalra, amit jövő nyáron Németországban rendeznek. A kijutással zsinórban harmadszorra lennének ott labdarúgóink az Európa-bajnokságon, amely több magyar részvételt jelentene, mint a kontinenstornák 1960 óta íródó történetében bármikor. Hazánk 1964-ben bronzérmes volt, 1972-ben negyedik helyen zárt, 2016-ban a nyolcaddöntőig menetelt, a 2021-re halasztott – részben hazai rendezésű – Európa-bajnokságon pedig éppen csak nem jutott tovább a „halálcsoportból” (Franciaország, Németország és Portugália).

A 2015. június 5-i Magyarország – Litvánia (4–0) barátságos mérkőzés hivatalos műsorfüzete. (Fotó: Puskás Intézet) 

Magyarország Litvániával először 1938. június 6-án találkozott Kaunasban. Ezt a mérkőzést a magyar amatőr válogatott nyerte 3–0-ra, de labdarúgó-szövetségünk nem tekinti hivatalos mérkőzésnek. Az első „igazi” összecsapást 1998. május 27-én Nyíregyházán tartották, a barátságos meccsen a mienk győztek 1–0-ra. Két évvel később, 2000. október 11-én először ütköztek meg a csapatok tétmérkőzésen, a kaunasi világbajnoki selejtezőnk az eddigi legnagyobb győzelmünket, 6–1-es diadalt aratottunk Litvánia ellen. A mérkőzés hőse a tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklós volt, aki mesterhármast szerzett. A két válogatott eddig hat meccset játszott egymással. A mérleg nyelve abszolút a mieink felé billen, hiszen veretlenek még (öt győzelem és egy döntetlen), sőt a 16 magyar találattal szemben a litvánok csak két góllal büszkélkedhetnek. Legutóbb június 20-án a Puskás Arénában Varga Barnabás és Sallai Roland góljaival lett 2–0 Magyarország javára.

(A borítóképen a magyar labdarúgó-válogatott tagjai a 2023. június 20-i Magyarország – Litvánia Eb-selejtezőn, fotó:puskasakademia.hu)

További hírek