Katalónia magyar kiválósága

2022-05-17

Húsz éve hunyt el a magyar labdarúgás és az FC Barcelona legendája, Kubala László. A szomorú évforduló napján új Kubala-relikviákat mutatunk be.

Kubala László 1927-ben született Budapesten. Pályafutását a GANZ TE együttesénél kezdte, majd 1945–1946-os idényben a Ferencvároshoz igazolt. Ezután két évet a Slovan Bratislava gárdájánál töltött, aztán az 1948–1949-es szezonban már a Vasasnál futballozott. A magyarországi kommunista hatalomátvételt követően Kubala elmenekült itthonról. Ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elérte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA-nál), hogy két és fél éves eltiltást kapjon.

Kubala László 1952-es Latin Kupa aranyérme, amely nemrég került a Puskás Intézet birtokába. (Fotó: Puskás Intézet)

Külföldön felkészülési mérkőzéseken tartotta magát formában, egy ilyen meccsen szemelte ki őt az FC Barcelona egyik játékos-megfigyelője. Az eltiltás után tíz éven át erősítette a katalán óriást. 1951 és 1961 között négyszer nyert spanyol bajnokságot, ötször volt spanyol kupa-győztes, kétszer emelhette magasba a spanyol szuperkupát, kétszer nyert Vásárvárosok kupáját, valamint egyszer Latin Kupa-aranyat akasztottak a nyakába. 1958-ban az ő közbenjárásával került az FC Barcelonához Czibor Zoltán és Kocsis Sándor.

Kubala László barcelonai búcsúmérkőzésének emlékérme, amely nemrég került a Puskás Intézet birtokába. (Fotó: Puskás Intézet)

Játékos-edzőként szerepelt még az RCD Espanyol, az FC Zürich és Toronto Falcons csapatainál. Ezután több mint három évtizeden át dolgozott edzőként. Legnagyobb sikerét 1992-ben érte el, amikor a Barcelonában megrendezett olimpián, a spanyol válogatott másodedzőjeként nyert aranyérmet.

Kubala László az Espanyolhoz igazol. Fotó: Puskás Intézet

Pályafutása során háromszor lépett pályára a magyar válogatottban, 19 alkalommal erősítette (ezeken 11 gólig jutott) a spanyol nemzeti csapatot, valamint hatszor öltötte fel a csehszlovákok mezét. Sőt a katalán válogatottban is játszott. Kubala László nem sokkal a 75. születésnapja előtt, 2002. május 17-én hunyt el Barcelonában.

További hírek