Költészet

2022-04-11

A magyar költészet napján az Aranycsapatra emlékezünk.

1964 óta minden évben április 11-én, József Attila születésnapján tartjuk a magyar költészet napját. Érdekesség, hogy az Aranycsapat tíz évvel korábban, azaz 1954. április 11-én játszott utoljára a „klasszikus” összeállításában. A Grosics Gyula – Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály – Bozsik József, Zakariás József– Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán kezdőcsapat 68 esztendeje Ausztriában 1–0-ra verte az osztrák válogatottat.

Aranycsapat tagjai az 1953-as olasz-magyar mérkőzésen. (Fotó: Puskás Intézet)

A magyar válogatott legendás összeállításában csupán négy alkalommal futott ki a pályára. Először 1953. május 17-én Rómában az olaszok elleni Európa-kupa mérkőzésen. A 3–0-s magyar győzelemmel Puskásék megnyerték az 1948–1953-as kupasorozatot – a meccsen Puskás duplázott, illetve Hidegkuti volt eredményes. Ráadásul ezen a találkozón történt meg a „keresztelő” is, ugyanis Szepesi György ezen a találkozón találta ki az „Aranycsapat” elnevezést.

Pénzes József verse a londoni 6–3-as magyar győzelemről. (Fotó: Puskás Intézet)

Másodszorra 1953. november 15-én Budapesten a svédek elleni 2–2-es döntetlen alkalmával láthattak a nézők a legendás összeállítást. Az Aranycsapat tíz nappal később „az évszázad mérkőzésén” a londoni Wembley Stadionban 6–3-ra verte az angolokat.

További hírek