Komlóssy Imrére emlékezünk

2022-06-11

Tizennégy éve hunyt el a debreceni labdarúgás ikonja.

Komlóssy Imre 1926. november 19-én született Debrecenben. Pályafutását egy helyi klubnál, a Nyilastelepi Törekvésnél kezdte. 1943-ban igazolt a Debreceni VSC-hez, s még nem volt 17 esztendős, amikor bemutatkozott az NB I-ben a Ferencváros ellen. Az 1945–1946-os szezonban a hetedik volt a bajnokságban a gárdával. 1948-ban felsőbb utasításra a Budapesti Lokomotívhoz került. Innen egy év múlva térhetett vissza a DVSC-hez, amelyet ezután 1961-ig szolgált.

Komlóssy Imre elnökségi igazolványa. (Fotó: Puskás Intézet)

Komlóssy az 1948-as londoni olimpia előtt tagja volt a magyar válogatott keretnek, de anyagi nehézségek miatt a csapat nem tudott részt venni az ötkarikás játékokon. A debreceni ikon hivatalos mérkőzésen nem szerepelt a válogatott, csupán edzőmérkőzésen kapott lehetőséget. 1947. április 10-én többek között Bozsik József és Puskás Ferenc oldalán lépett pályára a BLASZ válogatott ellen 4–2-re megnyert nem hivatalos találkozón.

Komlóssy Imre fényképes MLSZ-es belépőjegye. (Fotó: Puskás Intézet)

Visszavonulása után edzőként dolgozott. Eleinte DVSC utánpótlásában tevékenykedett, majd a későbbiekben munkát vállalt többek között Balmazújvárosban, Derecsken és Hajdúböszörményben is. Komlóssy Imre 81 évesen, 2008. június 11-én hunyt el Debrecenben.

(A borítóképen Komlóssy Imre fényképes debreceni labdarúgó minősítési igazolványa, fotó: Puskás Intézet)

További hírek